Kombucha kopen, waar kan je een komboecha moederzwam kopen ?

De beste plaats om een ​​Kombucha SCOBY te kopen

kombucha online kopen, komboecha bestellen, waar kombucha kopenOm te beginnen met het brouwen van kombucha heb je een kombucha moederzwam nodig. Kombucha is een symbiotische kolonie van bacteriën en gisten. Kombucha transformeert een eenvoudige mix van sterke thee en suiker in een krachtige probiotische drank met antioxidanten en voedingsstoffen, waarvan mensen over de hele wereld overtuigd zijn van de gezondheidsvoordelen. Maar hoe kom ik aan een kombucha startercultuur ? Tenzij je een kennis hebt die al kombucha brouwt en een voorraad heeft van extra SCOBY’s die hij of zij met jou wil delen. Zijn er meerdere plaatsen om kombucha SCOBY’s te kopen: van een online shop die gespecialiseerd is in fermentatie tot een lokale bron.

Kombucha kopen via een betrouwbare online shop

Gewoon zoeken op Google naar “kombucha scoby” , “kombucha kopen” , “komboechazwam kopen” , “kombucha starterspakket”, al snel kom je meerdere verkopers tegen! Je kunt ook Kombucha SCOBY’s kopen op eBay. Er zijn speciale websites die ook Kombucha SCOBY’s verkopen.

Dus wie zou je moeten vertrouwen?

kombucha scoby , kombucha kopen, komboechazwam kopen, kombucha starterspakketEr zijn veel mensen die in de verkoop komen van kombucha-apparatuur en benodigdheden, als een manier om geld te verdienen en niet allemaal hebben ze de brouw ervaring en diepgaande kennis van hoe je een gezonde SCOBY kunt laten groeien die je een kwaliteitsproduct geeft dewelke je kan gebruiken om uw eigen langdurige kombucha brouw cyclus te starten. Wees dus voorzichtig.

Als u op zoek bent naar een goede bron voor komboecha SCOBY’s door op het internet te surfen, lees dan zoveel mogelijk recensies voordat u koopt. Probeer iemand te vinden die kombucha al een tijdje voor zichzelf brouwt, omdat ze vaak goede aanbevelingen hebben over vertrouwde bronnen voor SCOBY’s.

Let op, als je een komboecha moederzwam KOOPT, zorg er dan voor dat je een LEVENDE SCOBY koopt die in Kombucha starter kit wordt aangeboden. We raden u af om een gedroogde SCOBY te kopen. Je hebt minder problemen als je een echte SCOBY hebt dan een uitgedroogde kombuchazwam die je opnieuw moet activeren (je kansen op een ongezonde SCOBY of een schimmelprobleem komen vaak voor bij gedehydrateerde kombucha scoby’s).

Er zijn een aantal Kombucha-blogs die een bedrijf begonnen zijn met de verkoop van SCOBY’s. Over het algemeen hebben ze een positieve reputatie opgebouwd. Dus als je geen gratis kombucha moederzwam kan kopen van een vriend of kennis, dan kun je een kombucha paddenstoel kopen voor ongeveer €20.

Onze aanbeveling waar u online kombucha SCOBY’s kan kopen is de Kefirshop.eu

komboecha kopen

Een komboechazwam kopen via een betrouwbare lokale bron

Als je een lokale bron kan vinden om een kombucha startercultuur te vinden, dan zul je niet alleen een goede plek hebben gevonden om een ​​gezonde SCOBY te krijgen, je zult ook in contact komen met andere mensen in jouw omgeving die kombucha en andere gefermenteerde voedingsmiddelen maken, evenals het maken van zelfgemaakte wijn en bier. Wanneer u net begint, zult u waarschijnlijk veel vragen hebben en als er iemand is die u kan ontmoeten om over kombucha te vertellen, geeft u dit alvast meer vertrouwen in het kweekproces.

Kombucha zelf maken – kombucha recept

Komboecha ontstaat door de inwerking van een symbiose van micro-organismen, nl. gisten en bacteriën, Komboecha is het broertje van de waterkefir. De Kombuchazwam wordt ook wel “Scoby” genoemd (Symbiotic Colony of Bacteria and Yeast).

Hoe komboecha maken – Kombucha recept

Benodigdheden voor 1 liter :

 • 1 scoby of komboecha moederzwam
 • 1 liter water
 • Glazen pot van 1.5 liter
 • Luchtdoorlatende doek
 • 1 elastiek
 • 5 tot 7 gram zwarte thee (liefst biologisch)
 • 70 tot 100 gram suiker
 • 1 dl van de vorige bereiding of 2 eetlepels witte azijn

Werkwijze :

 • Kook 1 liter water met daarin zwarte thee (7 gram), laat de thee 15 minuten trekken
 • Verwijder de thee
 • Voeg 70 tot 100 gram suiker (geraffineerde suiker, biologische rietsuiker) of koud geslingerde honing toe aan de nog warme thee, los al roerend de suiker op
 • De thee met de opgeloste suiker laten afkoelen tot kamertemperatuur
 • Doe de thee in een glazen pot met daarbij 10 % van de vorige bereiding en de SCOBY
 • Dek de pot af met een gaas of linnendoek en elastiek
 • Zet het geheel weg op een rustige donkere plek op kamertemperatuur. Het is belangrijk dat de SCOBY kan ademen
 • 7 tot 10 dagen laten staan
 • Haal de de theezwam of scoby uit de pot, als je dit met je handen doet, zorgt dat je handen proper en goed gewassen zijn. opletten, met schoonmaakmiddelen, handen altijd goed afspoelen, doe eventueel wat witte  azijn over de handen heen.
 • Giet de drank door een plastic zeef. De drank gaat in de koelkast en 1 dl daarvan gaat in de nieuwe batch
 • Begin het proces opnieuw

kombucha

Tips en advies :

 • Je mag de Scoby afspoelen onder koud stromend water
 • regelmatig de glazen pot uitspoelen met heet water (geen afwasmiddelen gebruiken, ofwel heel grondig spoelen)
 • De kombuchazwam kan je in de komboecha drank bewaren in de koelkast (tot 3 maanden), daarna moet je komboechazwam rustig op kamertemperatuur laten komen voordat je de kombuchazwam opnieuw gebruikt
 • De bovenste laag is de nieuwe Scoby of dochterzwam
 • Hygiëne is heel belangrijk, gebruik altijd schoon keukengerei en zorg dat je handen proper zijn
 • De Scoby heeft zuurstof nodig voor de fermentatie, gebruik potten met een brede hals. Tip : Als je goedkoop een grote glazen pot wil kopen, koop dan een 3 Liter pot met augurken
 • Komboecha houdt van een constante temperatuur van 20°-30 °C. Een constante temperatuur zorgt voor een meer consistent brouwsel
 • Gebruik geen kruidenthee. Gebruik zwarte, groene of witte thee en gebruik best biologische thee, want in sommige commerciële theeën kunnen verontreinigingen zitten
 • Witte suiker is goedkoop en werkt erg goed. Suiker wordt door de gist tijdens de fermentatie afgebroken en omgezet in zuren, vitaminen, mineralen, enzymen en kooldioxide.
 • Kraantjeswater of tapwater kan chloor bevatten en kunnen de goede bacteriën in Kombucha doden. Door het water te koken zal de chloor verdampen

scoby-kombucha-theezwamdrank

Wat is waterkefir ?

Wat is waterkefir ?

Waterkefir is een gefermenteerde drank vol met goede probiotische bacteriën. Waterkefir is snel en eenvoudig te bereiden. Het is een heerlijke frisse tintelende drank. Zelfs kleine kinderen kunnen ervan genieten. Het heeft een licht zoete smaak, afhankelijk van hoe de drank is bereid. Soms wanneer er meer gisten in het brouwsel zitten, bevat het een kleine hoeveelheid alcohol. Waterkefir is een prachtige bron van nuttige bacteriën. Het bevat ook een verscheidenheid van enzymen en organische zuren,en verschillende vitaminen B, vitamine K en foliumzuur.

Kefir betekent “goed gevoel” in het Turks. Waterkefir is ook bekend als tibicos, tibi en Japanse waterkristallen.

Waterkefir wordt gemaakt met kefirkorrels (kleine, doorzichtige gelatineus structuren bestaande uit diverse bacteriën en gisten), water en suikers. Waterkefirkorrels zijn doorschijnend wit en hebben een korrelige structuur. Ze lijken sterk op onregelmatige kristallen. U kunt de kefirkorrels ook opeten, maar de kefirkorrels hebben niet veel smaak, maar zitten wel vol met goede probiotische eigenschappen.

waterkefirkorrels-kefir

Als u geen zuivelproducten wil consumeren dan is waterkefir een uitstekende niet-zuivel probiotische bron. Andere probiotica zonder zuivel zijn onder andere komboecha en zuurkool.

Waterkefir bevat suikers en de hoeveelheid suikers is in grote mate afhankelijk van de fermentatietijd.  Waterkefir bevat bacteriën die de suikers eten, de bacteriën hebben de suikers nodig om te kunnen overleven. Waterkefir kan mensen helpen die candida hebben en kan geschikt zijn voor diabetici in kleine hoeveelheden. Vraag steeds raad aan uw huisdokter om waterkefir te gebruiken als therapie. De vele voordelen van waterkefir zijn te groot om hier op te noemen. De kefirkorrels zijn een kweek van bacteriën en gisten die worden samengehouden in een polysaccharide matrix.  Waterkefir kan op verschillende soorten suikerhoudende vloeistoffen gemaakt worden. Wanneer de kefirkorrels goed verzorgd worden produceren ze een prachtige probiotische-rijke drank,  als de kefirkorrels in een goede omgeving vertoeven zullen de kefirkorrels voor onbepaalde tijd blijven groeien.

Waterkefir is heel anders dan komboecha, met verschillende bacteriën en gisten, verschillende voedingsstoffen, verschillende therapeutische voordelen en een totaal andere smaak. Je kunt de smaak van waterkefir niet vergelijken met die van komboecha.

U kunt waterkefir brouwen met een verscheidenheid van gedroogde vruchten, op kokoswater en verschillende soorten suikers gebruiken, met waterkefir kan je complexe en mooie smaken produceren. Nadat u uw waterkefir hebben gebrouwen, is het gemakkelijk om andere smaken toe te voegen en een tweede gisting op de fles te starten.

Wat is Komboecha ?

Wat is Komboecha ?

Komboecha is een gefermenteerde probiotische drank die ontstaan is in Rusland.

Komboecha Het wordt gemaakt met thee, suiker, een SCOBY (komboechazwam) en een beetje komboechadrank van de vorige batch. Een scoby staat voor symbiotische kolonie van bacteriën en gisten. Kortom, het zijn goede bacteriën en gisten die synergetisch samenwerken om een bepaald type gisting produceren. Komboecha wordt gebrouwen over een periode van 7 tot 30 dagen. De komboechazwam verteert tijdens het brouwproces de suiker en produceert een reeks van organische zuren zoals glucuronzuur, melkzuur, azijnzuur, boterzuur en  appelzuur. Het eindproduct is van nature koolzuurhoudend, waardoor dit een lekker bruisende drankje is. Komboecha staat bekend om de voordelen voor de gezondheid! Komboecha is ook rijk aan vitaminen, met name vitamine B en vitamine C.

komboecha

Komboecha is ook bekend als kargasok of kombucha. De Komboechazwam  of cultuur ziet eruit als een beige of witte rubberachtige pannenkoek. Tijdens het brouwen vormt er zich een nieuwe laag of scoby op het oppervlak van de vloeistof. Deze nieuwe scoby kan je gebruiken voor het maken van een nieuwe batch. De nieuwe scoby kan men ook opslaan als reserve. Plaats de komboechazwam of scoby in wat gezoete thee in de koelkast. Een backup hebben is altijd goed, in geval er iets mis gaat met de moederzwam. Je kan de nieuwe zwam ook doorgeven aan vrienden of kennissen, zo kunnen zij ook starten met het maken van komboecha.

kombuchaTraditioneel is komboecha gebrouwen met combinatie van zwarte  en groene thee. Waarom thee? Thee bevat verschillende voedingsstoffen en verbindingen die de komboecha cultuur voeden,  zoals cafeïne en theanine. Samen met de suiker, is thee de belangrijkste voedingsstof voor de scoby.

Komboecha bevat wel een beetje van alcohol als een bijproduct van het fermentatieproces. Het is meestal niet meer dan 1%. Tenzij je veel glazen  drinkt zal je er niet snel dronken van worden, je zult je ten hoogste een beetje aangeschoten voelen. Maar mensen die gevoelig zijn voor alcohol moeten zich bewust zijn van de aanwezigheid van alcohol in komboecha.