Hoe maak je zelf kombucha?

Zelf Kombucha maken

Hier is mijn beste advies in het fermentatieproces van kombucha. Gebruik deze tips om zelf dingen uit te zoeken. De primaire fermentatie van Kombucha is het proces waarbij zoete thee wordt omgezet in zure drank door fermentatie met een kombucha zwam. Terwijl de tweede gisting van kombucha het proces is van het creëren van verschillende smaakinfusies en carbonatie door kombucha te laten gisten met extra ingrediënten in een afgesloten fles.

Verhouding kombucha startersvloeistof op verse zoete thee

komboecha kopen onlineDe verhouding tussen kombucha startersvloeistof en verse zoete thee mag niet minder zijn dan 1 op 10. Het brouwen van kombucha is geen exacte wetenschap. Als je recept een beetje afwijkt, zal je brouwsel waarschijnlijk toch nog steeds succesvol zijn. Dit verklaart waarom de brouwinstructies en het recepten van iedereen een beetje anders lijken. En dat is OK! De tijd voor voorzichtigheid is wanneer u een recept ziet dat vraagt ​​om een ​​starter tot theeverhouding van minder dan 1 op 10. Dan riskeer je dat de zuurgraad te laag is en dat er schimmel groeit.

Heb je een SCOBY nodig om kombucha te maken?

Het is zeker leuk om een ​​SCOBY te hebben, maar niet verplicht. De kombucha SCOBY is een bijproduct van de fermentatie, gegroeid uit de bacteriën en gisten die in kombucha voorkomen, en gevormd als een platte geleiachtige schijf. Beschouw de kombucha SCOBY als een levend hotel van verschillende bacteriën en gisten. Het geeft een boost aan de cultuur waardoor de thee sneller fermenteert. SCOBY’s worden meestal opgeslagen in een startersvloeistof, wat gewoon kant-en-klare zure kombucha is. Zonder een kombucha SCOBY kan je de thee nog steeds fermenteren met alleen de zure kombucha, maar op een wat trager proces. Een kant-en-klare kombucha bevat als startvloeistof het volledige scala aan bacteriën en gisten, en daarom kunnen veel mensen een SCOBY kweken uit een fles kombucha die in de winkel is gekocht zonder daarbij een kombucha SCOBY te gebruiken. Als je de startersvloeistof met een kombucha SCOBY vergelijkt, is de hoeveelheid starter absoluut belangrijker dan de SCOBY. Je kan kombucha brouwen zonder een SCOBY, maar je kunt niet zonder een goede startersvloeistof!!!

Kan je kombucha maken met andere ingrediënten?

pot voor kombuchaJA, en houd rekening met het volgende. Als je het hebt over het brouwen van kombucha in een mix van zwarte thee en biologische lichte rietsuiker, dan is dat supergezond voor de SCOBY en cultuurgroei. Dit is de combinatie die ik gebruik, omdat ik ontdekte dat zwarte thee voor mij erg mooie kombucha SCOBY’s produceert. Ik gebruik lichte rietsuiker omdat het minimaal wordt verwerkt en toch de vorm van suiker levert die gemakkelijk verteerbaar is voor de bacteriën.

Is de vorm en grootte van de pot van belang?

Ja, het is zeker van belang! Kombucha gedijt het best in een omgeving met een groot oppervlak. Veel ademruimte zorgt voor zuurstof die de groei van de bacteriën en gisten voedt en de fermentatie sneller laat verlopen. De meesten van ons denken er waarschijnlijk niet over na wanneer ze een grote glazen pot nemen en het brouwsel tot aan de rand vullen. Om niet te zeggen dat je niet succesvol kunt gisten in een hoge pot. Als het brouwen van kombucha echter traag lijkt, probeer dan over te schakelen naar een brede pot of vul de thee maar halverwege.

Hoe kan je de groei van kombucha stimuleren?

Kombucha is een levend wezen, dat afhankelijk is van de balans van bacteriën en gist. Af en toe zal je een vertraging van de gistactiviteiten ervaren, vooral in de winter. Hoewel je kombucha een tweede keer kan fermenteren om een ​​goede carbonatie te krijgen, produceren de gisten in de kombucha aan het einde van de 1ste fermentatie al bubbels. Als de gistactiviteit zwak is tijdens de eerste gisting, zal het waarschijnlijk ook moeilijk zijn om tijdens de tweede gisting bubbels te produceren. Om de gistgroei te stimuleren, is het automatische denkproces dat suiker de gist voedt, daarom kan het toevoegen van meer suiker aan het brouwsel de gist extra voeding geven. Te veel suiker in één keer kan er echter voor zorgen dat de gist stopt met produceren. Een veelgebruikte techniek om de groei van gist met suiker te stimuleren, is door het brouwsel in het begin met minder suiker te voeren en gedurende een paar dagen meer suiker toe te voegen. Verder kan het maken van een sterkere thee die meer cafeïne bevat om de gistproductie te stimuleren. Of je kan de temperatuur van de omgeving verhogen, aangezien de gisten in kombucha houden van een temperatuur boven de 20ºC. Gebruik van het onderste deel van het vorige brouwsel als starter voor het volgende brouwsel, aangezien er meer gisten in het onderste deel aanwezig zijn.

Moet je de pot met kombucha afdekken?

Zonder afdekking kan ook, maar mijn duidelijke voorkeur is om het kombucha pot te bedekken met een ademende doek.

Hoe kombucha SCOBY’s bewaren?

Nee. De kombucha SCOBY moet op kamertemperatuur worden bewaard. De meest optimale temperatuur voor kombucha is tussen 20º en 29ºC. In plaats daarvan zullen temperaturen die veel lager of hoger zijn, sommige of alle stammen van de microben in de kombucha SCOBY’s beschadigen. Daarom mag de kombucha SCOBY nooit in de koelkast bewaard worden. Als de harmonie tussen gisten en bacteriën wordt verbroken, kan het zijn dat de kombucha SCOBY niet meer kunnen kweken. Evenzo mogen de SCOBY en starter ook nooit aan hete thee worden toegevoegd, vergeet niet om de thee altijd tot op kamertemperatuur te laten afkoelen voordat je deze met de cultuur vermengt.

Welke kombucha thee kopen?

Kombucha thee kopenEr mogen alleen bladeren van de theeplant (Camellia sinensis) gebruikt worden. Door echte theebladeren te gebruiken, kan uw SCOBY gedijen en zorgt u ervoor dat uw kombucha geweldig smaakt. Stikstof, cafeïne en theanine in Camellia sinensis-theebladeren worden gecombineerd met suiker om ervoor te zorgen dat je kombucha groeit. Deze bladeren geven je de zuiverste smaak en de meeste voedingstoffen. Kies voor best voor biologische thee. Theebladeren worden niet gewassen voordat ze in heet water worden gezet. Dit betekent dat als je theebladeren zijn behandeld met chemicaliën of pesticiden, deze gifstoffen in je drankje en uiteindelijk in je lichaam terechtkomen. Dezelfde chemicaliën kunnen het fermentatieproces van je kombucha belemmeren en zelfs je SCOBY doden. Kies voor losbladige thee als de prijs geen probleem is. Door losse thee te gebruiken, heb je meer controle over de hoeveelheid thee die je kunt zetten. Bovendien is de kwaliteit van thee meestal hoger en is de smaak meestal beter. Hierdoor kun je zelfs verschillende theebladeren combineren om je eigen verschillende smaakprofielen te maken. Bovendien kan het gebruik van theezakjes je kombucha besmetten met gifstoffen. Om te voorkomen dat theezakjes papperig worden in heet water, worden chemicaliën gebruikt. Losse thee is beter voor het milieu en uw algehele gezondheid. Kies voor een traditioneel brouwsel met zwarte thee. Van alle beschikbare theesoorten wordt zwarte thee het meest gebruikt voor het brouwen van kombucha, en het is het beste om hiermee te beginnen als je een beginner bent.

Kombucha recept voor 1,5 L

Kombucha bereidingstijd: 5 minuten – Gisttijd: 8~14 dagen

Ingrediënten:

 • 1 Kombucha SCOBY.
 • 200 ml startervloeistof.
 • 12 gram zwarte thee.
 • 100 gram suiker.
 • 1,3-liter water.

Instructie:

 • Breng 300 ml water aan de kook. Wij adviseren (bij voorkeur gefilterd) kraanwater.
 • Laat nu de volledige hoeveelheid thee 8-10 minuten in heet water trekken. Verwijder vervolgens de losse thee. Dit werkt het beste met een theezeefje.
 • Voeg nu de volledige hoeveelheid suiker toe aan de nog hete thee en roer tot de suiker volledig is opgelost.
 • Voeg vervolgens de zoete thee en het water toe aan het fermentatievat.
 • De eerder gezette zoete thee laten afkoelen tot op kamertemperatuur. Het is belangrijk dat gezette thee afkoelt, omdat de kombucha zwam geen hoge temperaturen verdraagt!
 • Voeg nu de startvloeistof en de theezwam toe aan de zoete thee.
 • Wees niet verbaasd, soms zinkt de paddenstoel naar de bodem, soms zwemt hij bovenaan. Beide zijn volkomen correct en niets om je zorgen over te maken.
 • Bedek de opening van het fermentatievat met een theedoek of keukenpapier. Dit beschermt je kombucha tegen vliegjes en andere insecten.
 • Plaats uw fermenteerpot nu op een warme, rustige plek. Belangrijk voor kombucha is een kamertemperatuur boven 18°C, een beetje frisse lucht en bij voorkeur een donkere plaats. Te fel licht kan de cultuur beschadigen.
 • Na 5 dagen test je of de kombucha al zuur genoeg voor je is. Als dit het geval is, verwijder dan de theepaddenstoel en leg deze voorlopig opzij om je afgewerkte kombucha te bottelen.
 • Als je kombucha niet zuur genoeg voor je is, laat de kombucha dan verder fermenteren.
 • Als laatste stap vul je ca. 80% van je afgewerkte kombucha in beugelflessen en sluit je deze luchtdicht af. Voor meer prik laat je de flessen ongeveer 1-3 dagen op kamertemperatuur staan(tweede gisting).
 • Ongeveer 10% van de kombucha blijft nu in het glas als nieuwe startvloeistof voor de volgende batch. Nu kunt u opnieuw beginnen bij stap 1.

Waar kombucha SCOBY kopen?

Als je ervan houdt om regelmatig kombucha te drinken, heb je er vast wel eens over nagedacht om thuis je eigen kombucha te brouwen. De meeste kombucha-drinkers komen echter vast te zitten op het punt om een ​​goede SCOBY te vinden. En zonder dit blijft je zoektocht om je eigen kombucha te brouwen misschien vruchteloos. Als je een perfecte kombucha wilt fermenteren en vastzit waar je de beste SCOBY kunt kopen, lees dan verder om antwoorden op al je vragen te vinden. Je moet goed nadenken over waar je een kombucha SCOBY koopt, omdat het de textuur en smaak van uw Kombucha-thee kan maken of breken. Daarom moet je de hoogwaardige kombucha moederzwam kopen die de juiste balans van bacteriën en gisten en een goede vitaliteit heeft om te beginnen met je kombucha avontuur. Laten we doorgaan met het ontdekken van de voor- en nadelen van verschillende SCOBY’s die op de markt verkrijgbaar zijn. De beste SCOBY om thuis te hebben voor het brouwen van kombucha Thee kun je online kopen.  Kombucha SCOBY van de KefirShop.eu is een van de beste. Je kunt het gebruiken om thuis een lekker gearomatiseerde kombucha te fermenteren. We ontdekten dat dit een van de gezondste SCOBY-culturen is, omdat het traditioneel gekweekt wordt ende ingrediënten met de hand geselecteerd worden. En wat het nog beter maakt, is dat het is voorzien van sterke startvloeistof. Het is dus een compleet pakket waarmee je aan de slag kan gaan met het maken van je eigen Kombucha. Deze SCOBY is gekweekt om zijn probiotische eigenschappen te behouden. Je kunt deze hoogwaardige SCOBY gebruiken om continu Kombucha te brouwen. De kombucha blijft zich vermenigvuldigen en groeien terwijl je brouwt. U kunt het teveel aan SCOBY ook delen met uw familie en vrienden.

Kombucha SCOBY

Kombucha

Kombucha tips

 • Zodra je de kombucha SCOBY, gezette thee en suiker hebt gecombineerd, wil je je mengsel in een glazen pot bewaren en afdekken met een kaasdoek die wordt vastgemaakt met een strakke rubberen band. De kaasdoek zorgt ervoor dat de kombucha kan ademen terwijl het vuil en insecten buiten houdt. Als je mengsel niet kan ademen, zal het niet gisten.
 • Om je kombucha SCOBY het beste te voeden, raden we aan om biologische lichte rietsuiker te gebruiken. De gist en bacteriën kunnen witte suiker gemakkelijker verteren dan donkere rietsuiker. Maar maak je geen zorgen, de meeste suiker wordt door je kombucha SCOBY opgegeten tegen de tijd dat je brouwsel klaar is om te drinken.
 • Het is ongelooflijk belangrijk om geen verontreinigingen in uw kombucha te introduceren, omdat het een gefermenteerd en levend product is. Je moet vooral voorzichtig en schoon zijn wanneer je iets vastpakt dat in contact komt met je brouwsel. Zorg ervoor dat de glazen pot waarin je je kombucha gaat brouwen brandschoon zijn, samen met de afzonderlijke flessen en trechters die je gebruikt om hem daarna op te bergen.
 • Schimmel op uw SCOBY is een teken dat er slechte bacteriën in uw kombucha zijn gekomen. Als je tijdens een deel van het brouwproces schimmel op uw SCOBY ziet, kan je deze helaas alleen maar weggooien en het proces opnieuw te starten. Het beheersen van het kombucha brouwproces leer je van elke fout.

Dit vind je misschien ook leuk...