Wat is Jun thee?

Wat is Jun thee?

Jun theeJun thee is een van nature bruisende gefermenteerde theedrank gemaakt met groene thee en rauwe honing. Het is gerelateerd aan kombucha, net zoals bij kombucha heb je een SCOBY (symbiotische cultuur van bacteriën en gist) nodig. Zodra u een Jun SCOBY hebt, kan je een Jun thee maken op basis van groene thee die gezoet is met honing. De bacteriën en gist in de Jun SCOBY produceren een levendig, probiotisch drank die licht zuur en zoet smaakt. Net zoals bij kombucha, waterkefir en andere gefermenteerde dranken, kan je met Jun thee een 2de fermentatie doen om het meer bubbelend te maken. De eerste gisting vindt plaats in een open pot, licht bedekt met een kaasdoek. De tweede gisting vindt plaats onder afgesloten flessen, die koolstofdioxide vasthouden en het brouwsel meer bruisend maken.

Wat meer te weten over Jun thee

  • De Jun SCOBY voedt zich met honing in plaats van suiker
  • De Jun SCOBY is een duidelijk andere cultuur met zijn eigen uniek smaakprofiel
  • De Jun SCOBY is lichter en bleker van kleur, maar ook rubberachtig zoals die van kombucha
  • Jun thee wordt gemaakt op basis van groene of witte thee, maar geen zwarte thee
  • Jun thee heeft een kortere tijd fermentatietijd ~ 3-7 dagen afhankelijk van de temperatuur
  • Je kan Jun niet maken met behulp van een kombucha SCOBY, omdat de culturen zich met verschillende suikers voeden
  • Meestal is een Jun SCOBY duurder en moeilijker te verkrijgen vanwege hun nog steeds relatieve zeldzaamheid
  • Jun thee staat bekend als de champagne van de kombucha, vanwege een zachtere bruis, een iets zoeter smaakprofiel, afhankelijk van de gebruikte thee
  • Jun SCOBY’s planten zich iets langzamer voort dan een Kombucha SCOBY

Hoe Jun thee maken?

Ingrediënten:

  • Rauwe honing, Jun thee wordt gebrouwen met alleen rauwe of niet gepasteuriseerde honing
  • Groene thee

Traditioneel werd kombucha alleen met zwarte thee gebrouwen. Een mix van zwarte en groene thee komt tegenwoordig echter vaker voor. Jun thee wordt daarentegen gemaakt met groene thee. De verminderde hoeveelheid tannines in groene thee draagt ​​bij aan de lichtere kleur en het lichtere smaakprofiel. Om diezelfde reden ziet een Jun-cultuur er vaak lichter uit.

Jun thee brouwt iets sneller dan kombucha. De belangrijkste reden is door de honing, wat gemakkelijker is voor de bacteriën en gist om te eten zodra het fermenteren begint. Een andere factor waarom de Jun thee fermentatie sneller gaat, zijn de andere voedingsstoffen in de honing, die voor nog meer brandstof zorgen voor de fermentatie.  Velen vinden dat de thee klaar is om te oogsten na 4-7 dagen in plaats van 7-14 voor kombucha. Om de snellere fermentatiecyclus in evenwicht te houden en om een ​​zachtere smaak te verkrijgen, gebeurt de gisting van Jun thee op een lagere temperatuur dan kombucha, gemiddelde 5°C lager. Opgelet, ga nooit lager dan 18°C want dan is er meer kans op schimmelvorming. Ondanks de kleine maar belangrijke verschillen, is bijna elk ander aspect van het brouwproces identiek.

Jun thee recept

Jun-thee is net zoals kombucha een bruisende probiotische drank. Met dit recept kan je 1 liter Jun thee maken. Als je meer Jun thee wil maken, vermenigvuldig je de ingrediënten met de te maken hoeveelheid.

Wat heb je nodig:

  • 1 liter water
  • 2 theelepels losse groene thee
  • 1/4 kopje rauwe honing
  • 1 Jun SCOBY
  • 10% of 100ml Jun thee uit een vorige batch

Instructie:

Breng het water aan de kook. Terwijl het water op temperatuur komt, strooi de losse groene thee in een grote pot. Giet het hete water over de thee en laat het vervolgens 3 tot 6 minuten trekken. Zeef de thee door een fijnmazige bolzeef en laat de thee afkoelen tot kamertemperatuur. Zodra de thee is afgekoeld tot kamertemperatuur meng je de honing erin, daarna voeg je de Jun SCOBY toe en de Jun-thee van een vorige batch. Bedek de pot met kaasdoek of mousseline en laat het geheel voor 3 tot 5 dagen staan, of totdat het aangenaam zuur en licht zoet ruikt. Verwijder de Jun SCOBY voorzichtig. Roer de Jun thee om en bewaar een kopje thee voor je volgende batch.

Jun thee – tweede fermentatie

Voor een tweede gisting (fermentatie), decanteer je de afgewerkte Jun thee in afsluitbare flessen (fles met beugelsluiting) en voeg wat fruit of sap toe. Laat dit gedurende 1-3 dagen bij kamertemperatuur staan voordat je het in de koelkast zet. Jun is over het algemeen meer koolzuurhoudend dan kombucha, dus wees extra voorzichtig dat het koolzuurgas de flessen niet doet kapot springen, zeker bij langdurige fermentatieperioden tijdens de warme zomermaanden.

Waar kan ik Jun SCOBY  kopen?

Er zijn nog niet zoveel plaatsen waar je een Jun SCOBY kan kopen, maar bij de Kefirshop.eu kan je online een Jun Kombucha SCOBY kopen.

Koop nu een Kombucha starterskit en maak zelf Kombucha

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. komboecha kopen schreef:

    Waar kan je een kombucha Scoby kopen ? Bij de Kefirshop.eu kan je een Komboecha startpakket met SCOBY kopen.