Hoeveel cafeïne zit er precies in thee ?

Hoeveelheid cafeïne zit er in thee versus koffie

theezakjesHet is bekend dat thee om verschillende redenen verschillende hoeveelheden cafeïne bevat, die al dan niet aantrekkelijk zijn voor de theedrinkers. Als lid van de xanthine-familie is cafeïne geurloos en kleurloos, maar heeft het een ietwat bittere smaak wanneer het wordt ondergedompeld in heet water. Cafeïne komt van nature voor in thee zoals biologische zwarte thee, groene thee, witte thee en andere theemengsels.

theesoortenDe hoeveelheid cafeïne in thee varieert, het is dus belangrijk voor theedrinkers om te weten hoeveel cafeïne er in hun thee zit. Van cafeïne is bekend dat het de alertheid verbetert en de stofwisseling stimuleert, maar niet iedereen kan of wil de cafeïne consumeren. Bovendien kunnen de basiseffecten van cafeïne voor sommige theedrinkers onaangenaam zijn, zoals onrust, slapeloosheid en angst. Voor iedereen die vatbaar is voor deze effecten, is het het beste om te weten hoeveel cafeïne er in de thee zit.

Cafeïne komt van nature voor in de theeplant, Camellia sinensis, dus alle gebrouwen thee bevat wat cafeïne. Door warmer water en een langere weektijd zal er meer cafeïne in gezette thee komen, denk aan zwarte of oolong thee. Koeler water en een kortere weektijd extraheren minder cafeïne, zoals bij groene of witte thee.

Thee is de enige plant die L-theanine bevat, een aminozuur dat rust en ontspanning bevordert. Het werkt in synergie met de stimulerende cafeïne om een ​​staat van alertheid op te wekken. Van cafeïne uit thee wordt aangenomen dat het langzamer in het lichaam wordt opgenomen dan cafeïne uit koffie. Deze zachte release bevordert een langere periode van alertheid zonder een zenuwachtige rush aan het begin of crash aan het einde.

Hoeveel cafeïne zit er in thee ?

Theebladeren bevatten ongeveer 3% cafeïne. Maar factoren zoals bodemchemie, type theeplant en of de theebladeren droog of nat zijn, kunnen het cafeïne gehalte beïnvloeden. Een gemiddeld kopje thee bevat ongeveer 40 mg cafeïne.

  • ZWARTE THEE : Bevat ongeveer 1/2 van de hoeveelheid cafeïne als 1 kopje koffie.
  • WITTE THEE : Bevat ongeveer 1/3 van de hoeveelheid cafeïne als 1 kopje koffie.
  • GROENE THEE : Bevat ongeveer 1/3 van de hoeveelheid cafeïne als 1 kopje koffie.
  • OOLONG THEE : Bevat ongeveer 1/3 van de hoeveelheid cafeïne als 1 kopje koffie.

Alle bovenstaande theeën zijn te gebruiken voor het bereiden van kombucha !

Hoe je toch van thee kan genieten terwijl u gevoelig bent voor de effecten van cafeïne

Theeliefhebbers die cafeïne gevoelig zijn kunnen nog steeds genieten van hun favoriete thee. Overweeg om minder theebladeren te gebruiken en zet de thee met iets koeler water, waardoor er minder cafeïne uit de thee wordt gehaald. Je kan ook kiezen voor groene en witte thee, omdat ze van nature minder cafeïne bevatten dan zwarte thee en een kortere weektijd hebben.

Dit vind je misschien ook leuk...