Kombucha maken en hoe schimmelvorming voorkomen ?

Hoe schimmelvorming bij het maken van kombucha voorkomen ?

Als je schimmel hebt, is dat omdat er iets mis is gegaan tijdens het brouwen. Hier zijn een paar veelvoorkomende redenen waarom er schimmel ontstaat bij het maken van kombucha:

  1. Niet genoeg starter: als je niet genoeg startervloeistof hebt gebruikt, of als de starter niet sterk genoeg was. Omdat de kombucha misschien niet zuur genoeg om zichzelf te verdedigen tegen schimmels. Kan je best als beginner pH-strips gebruiken om ervoor te zorgen dat uw starter kombucha sterk en zuur genoeg is (pH moet tussen 2,5 en 3,5 zijn).
  2. Temperatuur te laag: als de temperatuur te laag is waar je aan het brouwen bent. Dit betekent dat uw kombucha niet snel genoeg het brouwsels kan verzuren en dat er vreemde schimmels kunnen groeien. Meestal na 3 dagen.
  3. Benodigdheden zijn niet schoon genoeg: er kunnen schimmelsporen door je benodigdheden zijn geglipt, bijvoorbeeld als je een vuile spons hebt gebruikt om de pot schoon te maken.
  4. De verkeerde ingrediënten gebruikt: kruidenthee en verschillende suikers kunnen de SCOBY na verloop van tijd verzwakken. Zorg ervoor dat je de beste theeën en suikers gebruikt voor kombucha.
  5. Verkeerde plaats: waar uw fermentatie pot zich bevindt, is belangrijk! Verontreinigingen in de lucht van afval, compost, fruitschalen of zelfs andere fermentatieprojecten (zoals kefir of kimchi) kunnen uw kombucha besmetten.

Het punt is ook dat kombucha er zelfs onder normale omstandigheden er raar kan uitzien. Dus wat als je het niet zeker weet?

pH strips kopen om kombucha te testen

pH strips kopen om kombucha te testen

Geef het maar een paar dagen! Als het schimmel is, zal het verder blijven groeien bovenaan de kombuchazwam. Als het niet groeit, is het waarschijnlijk een normale maar raar uitziende kombucha. Zo kunnen er er zich ook resten van thee onderaan de kombuchazwam vormen, dat er ook een beetje uitziet als schimmel, maar geen schimmel is. Als je zwarte thee gebruikte kunnen er zwarte vlekken onderkant van de kombucha zitten.

Als je echt met schimmel zit kan je best alles weggooien. Er kunnen microscopisch kleine schimmelsporen zijn die je niet kunt zien in de kombucha, dus je moet de hele batch weggooien. Volgende stap, steriliseer alles heel goed met kokend water en steriliseer je alles met witte azijn. Leer ten slotte van uw fouten en ga verder. Zoek uit waar het fout liep, zodat je kan voorkomen dat er ooit weer schimmel ontstaat. Weet u niet wat er is misgegaan? Lees het kombucha recept nog eens goed door voor het geval je iets hebt gemist.

pH van kombucha

De start-pH van kombucha moet op of onder 4,5 zijn. Terwijl je kombucha fermenteert, daalt de pH terwijl de verschillende bacteriën azijnzuur en gluconzuur aanmaken en de pH verlagen. Afgewerkte kombucha is gebaseerd op smaak met een pH-bereik tussen 2,5 en 3,5. Dus als je van zoet houdt, moet je streven naar een hogere pH van 3,5.

Als je onvoldoende kombucha startervloeistof hebt kan je als vervanging ook appelazijn gebruiken, appelazijn heeft een pH van ongeveer 3,5.

Dit vind je misschien ook leuk...