Zelf melkkefir maken

Wat is melkkefir ?

Melkkefir kan gemaakt worden van 2 kefirculturen : een levende cultuur genaamd “melkkefirkorrels” of een poedervormige starter genaamd “kefir ferment” die speciaal is ontworpen voor het maken van melkkefir. De laatste bevat een mix van verschillende bacteriestammen, de levende kefircultuur bevat meerdere bacteriën dan het ferment.

Wat zijn melkkefirkorrels ?

Melkkefirkorrels is een levende cultuur die bestaat uit polysacchariden, waarvan kefiran de belangrijkste is. Binnen deze matrix van polysacchariden bestaan ​​zowel bacteriën als gisten die in symbiose bestaan, zowel met elkaar als met de melk die het fermenteert. De kefirkorrels hebben een gelatineachtig gevoel en zien eruit als een bloemkooltjes. De bacteriën en gistsamenstelling van melkkefirkorrels hebben de neiging te variëren afhankelijk van hun oorsprong en hun kweekomgeving. Met andere woorden, de oorsprong van de melkkefirkorrels kan van invloed zijn op de samenstelling van de micro-organismen in de melkkefirkorrels.

Wat is de samenstelling van melkkefirkorrels en waar komen ze vandaan ?

Dit is een veel voorkomende vraag en een vraag die de moeite waard is om te onderzoeken. De meeste bronnen zijn het erover eens dat melkkefir ergens in de Kaukasus eerst werd opgemerkt. De kefirkorrels zelf zijn vrij ongebruikelijk omdat er geen ander gekweekt zuivelproduct bekend is dat het afkomstig is van korrels. Hoewel de bijzonderheden van de oorsprong van melkkefirkorrels redelijk gehuld zijn in mysterie, is één ding duidelijk : melkkefirkorrels moeten worden aangekocht, je kan ze niet zelf van scratch kweken. De specifieke polysacchariden, bacteriën en gisten waaruit melkkefirkorrels bestaan, zijn van generatie op generatie overgedragen.

Melkkefir kan echter ook gemaakt worden van een mengsel van bacteriën in poedervorm. Met deze poedervormige starterscultuur of ferment kan men ook melkkefir maken dat qua smaak en viscositeit vergelijkbaar is met melkkefir gemaakt van de levende melkkefirkorrels, maar het bevat niet de exact dezelfde eigenschappen.

Welke kefircultuur is voor u het meest geschikt ?

Het kiezen van een cultuur die bij u past, moet gebaseerd zijn op uw eigen persoonlijke behoeften. De 2 vormen van kefir : melkkefirkorrels versus kefir starter (ferment), kan worden gekozen op basis van wat je wilt in je gecultiveerde kefir, hoeveel melkkefir je wenst te maken en hoe lang je kefir wil blijven maken.

Als je voorkeur uitgaat naar een eenvoudig gekweekt zuivelproduct dat enkele de bacteriën bevat die aanwezig zijn in traditionele melkkefir, dan is het kefir ferment misschien iets voor jou. Als u daarentegen liever melkkefir maakt met de specifieke bacteriën en gisten, evenals de veelgeprezen polysaccharide kefiran, dan is het verkrijgen van levende melkkefirkorrels een betere optie. Als u slechts af en toe melkkefir wil maken, kies dan beter voor het kefir ferment. Als u elke dag een verse partij melkkefir wenst te maken, zijn de actieve levende melkkefirkorrels een betere optie voor u. Ten slotte, als u slechts een korte periode melkkefir wil maken, dan is een kefir ferment misschien de handigste optie.

Waar kan je levende melkkefirkorrels kopen ?

  1. melkkefirMelkkefirkorrels in actieve vorm, ook wel kefirbloempjes genoemd komen over het algemeen in verse of gehydrateerde toestand voor. Wens je onmiddellijk te starten met het maken van melkkefir, kies dan voor de levende melkkefirbloemen. Vaak is de gemakkelijkste manier om verse kefirkorrels te krijgen, ze te krijgen van een vriend die al melkkefir maakt. Ze kunnen ook online worden aangekocht, maar moeten snel worden verzonden en bij aankomst onmiddellijk in verse melk worden geplaatst. Gedehydrateerde melkkefirkorrels bevinden zich in een slapende toestand. De uitdroging zorgt voor een kleine belasting van de culturen, maar met de juiste activering zouden ze binnen de kortste keren weer actief moeten zijn.

Als je besluit om melkkefir te maken met een melkkefirkorrels of kefir ferment, we zijn verheugd dat je overweegt dit heerlijke gefermenteerde voedsel aan je dagelijkse routine toe te voegen. Je kan beide kefirculturen verkrijgen in een online kefirwinkel. De meest bekende kefirwinkel in Nederland en België is de Kefirshop.eu. Koop hier uw kefir, en succes is gegarandeerd.

Dit vind je misschien ook leuk...