Alles over kombucha

Wat is kombucha precies?

Kombucha is een gefermenteerde thee die rijk is aan probiotica, vitamine B12 en gezonde zuren. Kombucha bestaat uit vier ingrediënten: thee, suiker, water en SCOBY (symbiotische cultuur van bacteriën en gist). De thee kan gemaakt worden van zwarte en/of groene thee, en de suiker is voor de probiotica en niet voor jou. Het grootste deel van de suiker verdwijnt tijdens de fermentatie. Je laat deze vier ingrediënten fermenteren, en de resulterende vloeistof is kombucha.

Dus, wat gebeurt er precies tijdens de fermentatie?

Fermentatie vereist het verstrijken van de tijd. Wanneer je dingen met rust laat, vindt er een chemisch en natuurlijk biologisch proces plaats dat je oorspronkelijke staat verandert in een eindtoestand, wat bedoeld is om enkele functionele voordelen te hebben. Je begint met suiker, thee, water en SCOBY en eindigt met kombucha. Het gaat dus niet alleen om wat kombucha is en wat de ingrediënten zijn, het gaat ook om het brouwproces.

Fermentatie is vergelijkbaar met het maken van bier in die zin dat het proces van hoe je het doet, welke vaten je gebruikt, hoe lang je het laat fermenteren en op welke temperatuur je het fermenteert, uiterst belangrijk is. De variatie in deze factoren is wat verschillende kombucha’s onderscheidt. Het is een behoorlijk complex proces, maar het is mooi omdat het bijna een kunstvorm is. Om te beginnen is kombucha geen wondermedicijn.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van kombucha?

Om te beginnen is kombucha geen medicijn; het is een drank. Ik geloof dat er veel verkeerde informatie is geweest over het feit dat het een wondermiddel is. Het is gefermenteerde drank, net als een waterkefir. Een drank die enkele functionele voordelen kan bieden. Evenzo is kombucha een voedingsmiddel dat enkele functionele voordelen heeft en je een goed gevoel geeft als u het drinkt. Dit gebeurt om verschillende redenen, waaronder:

  • Probiotica – Kombucha bevat veel probiotica en we weten dat probiotica naast de spijsvertering veel gezondheidsvoordelen hebben. We consumeren zoveel bewerkt voedsel dat we onze darm uitputten van de flora die het nodig heeft. Probiotica herstelt de balans.
  • Gezonde zuren – Vroeg onderzoek wijst uit dat gezonde zuren bepaalde ziektetoestanden of lichaamsfuncties ten goede kunnen komen. Een van de gezonde zuren in kombucha wordt bijvoorbeeld onderzocht om te zien of het kan helpen om je lever te ontgiften.
  • Vitamine B12 – Veel mensen melden dat ze zich beter voelen na het nemen van B12, en kombucha bevat veel B12. U kunt uw dagelijkse hoeveelheid uit zelfgemaakte kombucha halen.

Waar kan je kombucha kopen?

  1. kombucha op de flesSupermarkt

De snelste manier om aan kombucha te komen, is door naar uw plaatselijke supermarkt te gaan. Waar individuele flessen kombucha te koop zijn. Het voordeel van het kopen van kombucha bij een plaatselijke winkel is dat je het snel kunt krijgen en dat er een verscheidenheid aan merken en smaken is om uit te kiezen. Het nadeel is dat het kopen van kombucha per fles, de prijs snel kan oplopen. Als je meerdere flessen kombucha per week consumeert, raad ik aan om deze in bulk te kopen.

2. Marktplaats of 2dehands

De eenvoudigste en handigste manier om kombucha te verkrijgen, is door een kombucha SCOBY op Marktplaats te kopen. Het kost maar een paar klikken en je hebt binnen een paar dagen zoveel kombucha als je wilt. Marktplaats heeft ook de beste prijzen voor kombucha en stelt je in staat om in meerdere kombucha’s te kopen! De nadelen van het online kopen is, dat je een paar dagen moet wachten voordat het wordt bezorgd.

Dus je hebt besloten waar je je kombucha vandaan haalt, maar met zoveel verschillende plaatsen om uit te kiezen, hoe weet je welke je moet kopen? Ik drink al een tijdje kombucha en er lijken wekelijks nieuwe  aanbieders te verschijnen. Om nieuwe kombucha beginners te helpen, heb ik een lijst samengesteld met de meest populaire kombuchawinkels.

Dit vind je misschien ook leuk...