Alles over kombucha

Wat is kombucha precies?

kombucha online kopen, komboecha bestellen, waar kombucha kopenKombucha is een gefermenteerde thee die rijk is aan probiotica, vitamine B12 en gezonde zuren. Kombucha bestaat uit vier ingrediënten: thee, suiker, water en SCOBY (symbiotische cultuur van bacteriën en gist). De thee kan gemaakt worden van zwarte en/of groene thee, en de suiker is voor de probiotica en niet voor jou. Het grootste deel van de suiker verdwijnt tijdens de fermentatie. Je laat deze vier ingrediënten fermenteren, en de resulterende vloeistof is kombucha.

Dus, wat gebeurt er precies tijdens de fermentatie?

Fermentatie vereist het verstrijken van de tijd. Wanneer je dingen met rust laat, vindt er een chemisch en natuurlijk biologisch proces plaats dat je oorspronkelijke staat verandert in een eindtoestand, wat bedoeld is om enkele functionele voordelen te hebben. Je begint met suiker, thee, water en SCOBY en eindigt met kombucha. Het gaat dus niet alleen om wat kombucha is en wat de ingrediënten zijn, het gaat ook om het brouwproces.

Fermentatie is vergelijkbaar met het maken van bier in die zin dat het proces van hoe je het doet, welke vaten je gebruikt, hoe lang je het laat fermenteren en op welke temperatuur je het fermenteert, uiterst belangrijk is. De variatie in deze factoren is wat verschillende kombucha’s onderscheidt. Het is een behoorlijk complex proces, maar het is mooi omdat het bijna een kunstvorm is. Om te beginnen is kombucha geen wondermedicijn.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van kombucha?

Om te beginnen is kombucha geen medicijn; het is een drank. Ik geloof dat er veel verkeerde informatie is geweest over het feit dat het een wondermiddel is. Het is gefermenteerde drank, net als een waterkefir. Een drank die enkele functionele voordelen kan bieden. Evenzo is kombucha een voedingsmiddel dat enkele functionele voordelen heeft en je een goed gevoel geeft als u het drinkt. Dit gebeurt om verschillende redenen, waaronder:

  • Probiotica – Kombucha bevat veel probiotica en we weten dat probiotica naast de spijsvertering veel gezondheidsvoordelen hebben. We consumeren zoveel bewerkt voedsel dat we onze darm uitputten van de flora die het nodig heeft. Probiotica herstelt de balans.
  • Gezonde zuren – Vroeg onderzoek wijst uit dat gezonde zuren bepaalde ziektetoestanden of lichaamsfuncties ten goede kunnen komen. Een van de gezonde zuren in kombucha wordt bijvoorbeeld onderzocht om te zien of het kan helpen om je lever te ontgiften.
  • Vitamine B12 – Veel mensen melden dat ze zich beter voelen na het nemen van B12, en kombucha bevat veel B12. U kunt uw dagelijkse hoeveelheid uit zelfgemaakte kombucha halen.

Waar kan je kombucha kopen?

  1. kombucha op de flesSupermarkt

De snelste manier om aan kombucha te komen, is door naar uw plaatselijke supermarkt te gaan. Waar individuele flessen kombucha te koop zijn. Het voordeel van het kopen van kombucha bij een plaatselijke winkel is dat je het snel kunt krijgen en dat er een verscheidenheid aan merken en smaken is om uit te kiezen. Het nadeel is dat het kopen van kombucha per fles, de prijs snel kan oplopen. Als je meerdere flessen kombucha per week consumeert, raad ik aan om deze in bulk te kopen.

2. Marktplaats of 2dehands

De eenvoudigste en handigste manier om kombucha te verkrijgen, is door een kombucha SCOBY op Marktplaats te kopen. Het kost maar een paar klikken en je hebt binnen een paar dagen zoveel kombucha als je wilt. Marktplaats heeft ook de beste prijzen voor kombucha en stelt je in staat om in meerdere kombucha’s te kopen! De nadelen van het online kopen is, dat je een paar dagen moet wachten voordat het wordt bezorgd.

Dus je hebt besloten waar je je kombucha vandaan haalt, maar met zoveel verschillende plaatsen om uit te kiezen, hoe weet je welke je moet kopen? Ik drink al een tijdje kombucha en er lijken wekelijks nieuwe aanbieders te verschijnen. Om nieuwe kombucha beginners te helpen, heb ik een lijst samengesteld met de meest populaire kombucha Winkels.


Kombucha FAQ

Mijn kombucha SCOBY drijft bovenaan! Is hij dood? Mijn SCOBY is gezonken? Wat moet ik doen? Mijn SCOBY ligt op de bodem van de pot, wat heb ik verkeerd gedaan? Mijn SCOBY begon te drijven, maar zit nu op de bodem. Help?

Maak je geen zorgen als je SCOBY zinkt! Je SCOBY en je kombucha-brouwsel zijn OK. De positie van de SCOBY-pellicle, tijdens uw kombucha-brouwsel, is niet relevant.

Waarom is mijn kombucha SCOBY gezonken?

Maak je geen zorgen als je SCOBY naar de bodem zinkt! Je SCOBY en, nog belangrijker, je kombucha-brouwsel zal prima in orde zijn. De positie van de SCOBY-pellicle, tijdens uw kombucha-brouwsel, is niet relevant. De ligging van de SCOBY mag nooit worden gebruikt als een indicator van de gezondheid van uw kombucha. Je SCOBY kan in het midden drijven, zinken of zweven, let daar niet op. De heilzame bacteriën en gisten worden geïntroduceerd nadat je de SCOBY aan je brouwsel hebt toegevoegd. Ze verspreiden zich dan door de vloeistof en de fermentatie begint. Na verloop van tijd zal een nieuwe SCOBY zich langzaam aan het oppervlak vormen en na verloop van tijd dikker worden.

Er zijn verschillende redenen waarom je kombucha SCOBY is gezonken. Het zinken van een SCOBY heeft niets te maken met de gezondheid van je brouwsel, maar eerder met de krachten van de natuurkunde. Als je een SCOBY in een nieuwe batch kombucha laat vallen, zal dit hoogstwaarschijnlijk resulteren in een verzonken SCOBY in plaats van een zwevende. Dit komt simpelweg door het gewicht van de thee boven de ondergedompelde SCOBY. Na verloop van tijd kan de CO2 die door de fermentatie wordt gecreëerd, de SCOBY weer naar de oppervlakte van het brouwsel duwen. Nogmaals, niet dat dit er echt toe doet. Het enige dat telt is dat de thee wordt ingeënt met bacteriën en gistculturen en dat er suiker wordt toegediend. Hierdoor heeft de kleine populatie bacteriën en gisten uit de starterthee en kombucha paddenstoel of pellicle voldoende voeding en voldoende ruimte om zich voort te planten en een gezonde populatie te creëren.

Als je SCOBY begint te drijven maar zinkt in het midden van de fermentatieperiode, kan dit te wijten zijn aan een plotselinge temperatuurdaling. De ideale temperatuur voor het vergisten van kombucha is ongeveer 20-28°C, dat is wanneer het gist gedijt en het meest proactief is. Als de temperatuur in uw keuken onder de productiviteitstemperaturen daalt, zal de gist minder actief worden. Minder productieve gist produceert minder CO2, dus één kracht minder om de SCOBY overeind te houden. Dit heeft nog steeds geen invloed op de gezondheid van je kombucha; het is gewoon minder productief, wat betekent dat de fermentatie iets langer duurt.

Naarmate de temperatuur kouder wordt, vertraagt ​​de gist om energie te besparen. In je kombucha-brouwsel hebben ze echter veel suiker om zich mee te voeden. Ze zullen de suiker eten; het duurt gewoon langer om dit te doen dan bij bijvoorbeeld 25°C. Als je keuken van nature kouder is, zou ik je misschien aanraden om een ​​kombucha-verwarmplaatjes te kopen om onder je kombucha pot te plaatsen om hem een ​​beetje op weg te helpen. Ook zijn niet alle SCOBY’s gelijk gemaakt. De ene kombucha SCOBY kan zwaarder zijn dan de andere, waardoor het voortdurend zinkt.

 

Dit vind je misschien ook leuk...