7 tips om waterkefirkorrels te doen groeien

Waterkefir tips voor gezonde waterkefirkorrels

Waterkefir  is een levende cultuur van goede bacteriën en gisten. Het is van belang om de waterkorrels goed gezond te houden. De 7 onderstaande tips zullen je helpen om goed groeiende waterkefirkorrels te krijgen.

  1. Elke 1 tot 3 dagen moet je waterkorrels nieuwe voeding geven. Zonder voeding kunnen de kefirkorrels beschadigd worden of zelf afsterven.
  2. Geef uw waterkefirkorrels wat tijd na de eerste batch om te wennen aan zijn nieuwe omgeving. Dit kan 1-3 batches duren voordat de waterkefirkorrels beginnen te groeien.rietsuiker kopen
  3. De juiste verhouding van ingrediënten is noodzakelijk om een perfecte batch waterkefir te maken. Sommige mensen willen de suiker verminderen, wat niet nodig is: tijdens de fermentatie gebruikt de kefir de suiker en wordt het suikerniveau lager. Suiker is een van de belangrijkste ingrediënten om de waterkefirkorrels te doen groeien.
  4. Veel kraantjeswater bevat chloor. Het chloor in kraanwater kan de waterkefirkorrels beschadigen. Om het chloor uit het water te verwijderen, kook je het water en laat het water afkoelen voordat je het gebruikt om waterkefir te maken. Een goede waterfilter om chloor te verwijderen uit kraantjeswater kan ook een goede oplossing zijn. (Tip : DuPont WFFM100XCH Premier kraanwater filter).Himalaya zout
  5. Zorg ervoor dat uw waterkefirkorrels voldoende mineralen krijgen om te groeien. De optimale waterkwaliteit moet hard en rijk aan mineralen zijn. Als je een omgekeerd osmose-filter hebt, kan je wat Himalaya of Keltisch zout toevoegen voor mineralisatie (een klein snufje/liter). Als je water te weinig kalk bevat, voeg dan wat ¼ eierschaal/liter toe aan je batch waterkefir (gebruik enkel eierschaal, afgespoeld, schoongemaakt en gekookt). Je kan ook extra mineralen toevoegen in de vorm van melasse (½ theelepel melasse/liter (black strap)).  ½ theelepel bakpoeder (baking soda) per liter.
  6. Waterkefir werkt ook wel met fruitsap of kokoswater. Maar voor langdurig gebruik is alleen gesuikerd water de juiste omgeving om de waterkefirkorrels te laten groeien. Als je de kefir te lang in een andere oplossing laat staan, zullen de waterkefirkorrels stoppen met groeien.
  7. Waterkefirkorrels houden van een temperatuur tussen 20-26°C. Waterkefirkorrels zullen niet of minder snel groeien als de temperatuur lager of hoger ligt dan de aanbevolen temperatuur. Alleen als je de waterkefir wil bewaren kan je de batch in de koelkast bewaren. Hoge temperatuurschommelingen kunnen de kefirkorrels beschadigen. Hierdoor zijn ze niet meer productief en kan het 1-3 batches duren voordat het proces weer normaal is.

Dit vind je misschien ook leuk...