Wat is Komboecha ?

Wat is Komboecha ?

Komboecha is een gefermenteerde probiotische drank die ontstaan is in Rusland.

Kombucha Het wordt gemaakt met thee, suiker, een SCOBY (komboechazwam) en een beetje komboechadrank van de vorige batch. Een scoby staat voor symbiotische kolonie van bacteriën en gisten. Kortom, het zijn goede bacteriën en gisten die synergetisch samenwerken om een bepaald type gisting produceren. Komboecha wordt gebrouwen over een periode van 7 tot 30 dagen. De komboechazwam verteert tijdens het brouwproces de suiker en produceert een reeks van organische zuren zoals glucuronzuur, melkzuur, azijnzuur, boterzuur en  appelzuur. Het eindproduct is van nature koolzuurhoudend, waardoor dit een lekker bruisende drankje is. Komboecha staat bekend om de voordelen voor de gezondheid! Komboecha is ook rijk aan vitaminen, met name vitamine B en vitamine C.

komboecha kombucha

Komboecha is ook bekend als kargasok of kombucha. De Komboechazwam  of cultuur ziet eruit als een beige of witte rubberachtige pannenkoek. Tijdens het brouwen vormt er zich een nieuwe laag of scoby op het oppervlak van de vloeistof. Deze nieuwe scoby kan je gebruiken voor het maken van een nieuwe batch. De nieuwe scoby kan men ook opslaan als reserve. Plaats de komboechazwam of scoby in wat gezoete thee in de koelkast. Een backup hebben is altijd goed, in geval er iets mis gaat met de moederzwam. Je kan de nieuwe zwam ook doorgeven aan vrienden of kennissen, zo kunnen zij ook starten met het maken van komboecha.

Komboecha thee

kombuchaTraditioneel is komboecha gebrouwen met combinatie van zwarte  en groene thee. Waarom thee? Thee bevat verschillende voedingsstoffen en verbindingen die de komboecha cultuur voeden,  zoals cafeïne en theanine. Samen met de suiker, is thee de belangrijkste voedingsstof voor de scoby.

Komboecha bevat wel een beetje van alcohol als een bijproduct van het fermentatieproces. Het is meestal niet meer dan 1%. Tenzij je veel glazen  drinkt zal je er niet snel dronken van worden, je zult je ten hoogste een beetje aangeschoten voelen. Maar mensen die gevoelig zijn voor alcohol moeten zich bewust zijn van de aanwezigheid van alcohol in komboecha.

Dit vind je misschien ook leuk...