Melkkefir wordt zuur

Waarom is mijn kefir zuur ?

Dit kan verschillende redenen hebben :

melkkefirAls je tijdens de eerste gisting de kefir te lang laat staan of misschien omdat het huis warmer is dan gewoonlijk, dan wordt de kefir zuurder. Kefir fermenteert ook sneller als je melkkefirkorrels zijn gegroeid, de melkkefirkorrels hebben zich vermenigvuldigd en je hebt het deel melk niet verhoogd. Dus, de verhouding melkkefirkorrels op melk klopt niet meer. Maar ook als je de afgewerkte kefir te lang in de koelkast staan wordt deze zuur. Onthoud dat kefir nog steeds een beetje fermenteert zelfs in de koelkast. Hoe langer het daar zit, hoe meer de bacteriën de suikers in de melk omzetten en de kefir zal zuurder worden.

Als je kefir een tweede keer vergist, helpt dit om de kefir minder zuur te maken. Telkens wanneer u iets aan kefir toevoegt voor een tweede gisting, of het nu fruit is of de schil van fruit is, je geeft de goede bacteriën iets te eten. De bacteriën veranderen het in probiotica en ze vinden het geweldig. Het is in wezen alsof je de bacteriën opnieuw voedt, waardoor je kefir minder zuur wordt. Je kan ook wat meer melk toevoegen aan je zure kefir en deze opnieuw laten gisten voor 4 tot 6 uur . Dit zal helpen om de scherpe smaak te verminderen. Opgelet : bij een tweede gisting hoef je de melkkefirkorrels niet toe te voegen. Het werkt zonder de kefirkorrels omdat  er in de kefir voldoende bacteriën aanwezig zijn om dit werkje te doen.

Ook een goede manier om de kefir minder zuur te krijgen is om van je kefir een smoothie te maken. Het fruit dat ik het vaakst toevoeg om de zuurheid te verlagen is banaan. Ik weet niet zeker waarom, maar bananen lijken veel te helpen bij het verminderen van de zuurheid van melkkefir. Een ander ingrediënt dat aanzienlijk helpt is vanille-extract. Het heeft de neiging de smaak te verzachten.

Kefir scheidt zich tot een doorzichtige geelachtige vloeistof

MelkkefirAls je de kefir te lang laat staan krijg je een gisting die te ver is, dit gebeurt meestal wanneer we de cultuur langer laten fermenteren dan aanbevolen. Voor melkkefir betekent dit meer dan 24 uur . De vloeistof scheidt zich in twee delen, waaronder wei.  Alleen in een doorzichtige pot kan je de wei zien, wei is een doorzichtige geelachtige vloeistof. Wei is rijk aan eiwitten. Als dit niet opzettelijk was, zul je de smaak van deze kefir waarschijnlijk niet lekker vinden, als de kefir te ver is (te lange fermentatie). In de zomer zal je dit waarschijnlijk vlugger opmerken, aangezien het dan warmer is en de gisting veel sneller verloopt. Het best vermijd je een gisting waarbij wei ontstaat, in deze fase is er onvoldoende voeding voor de bacteriën aanwezig, de kefirkorrels kunnen na verloop van tijd beschadigd geraken. Dus zorg ervoor dat de melkkefirkorrels steeds voldoende melk hebben, zo blijven ze gezond en werken ze goed. Wens je toch de wie te bekomen, doe dit dan sporadisch.

Koop nu melkkefirkorrels en een glazen pot met schroefdeksel bij de Kefirshop.eu

Dit vind je misschien ook leuk...