Wat zijn de gezondheidsvoordelen van Kombucha?
Kombucha, is het gezond en hoeveel mag je ervan drinken?
Voor veel beginners met kombucha wordt snel duidelijk of ze een liefhebber worden van deze drank of niet. Sommigen deinzen heftig terug als ze een slokje van deze zure drank hebben genomen. Anderen nemen een slok en beweren dat het een zaligheid opwekkend elixer is. Afgezien van persoonlijke voorkeuren, kan kombucha een waardige aanvulling zijn op uw dagelijkse voeding. Kombucha is een licht koolzuurhoudende drank die rijk is aan probiotica, wat betekent dat hij levende bacteriën en gisten bevat die uw spijsvertering ten goede komen.
Sommige gezondheidsvoordelen van kombucha zijn vergelijkbaar met die van ander gefermenteerd voedsel, zoals yoghurt, kefir en gefermenteerde augurken of zuurkool. Maar het heeft ook andere specifieke bioactieve verbindingen die uniek zijn voor kombucha. Veel van de darmvriendelijke bacteriën en gisten van kombucha zijn waarschijnlijk te danken aan de thee zelf en de polyfenolen die het bevat. Van polyfenolen is bekend dat ze werken als antioxidanten in het lichaam en ontstekingen helpen verminderen, wat de oorzaak is van veel ziekten en aandoeningen. En het fermentatieproces verhoogt eigenlijk de hoeveelheid polyfenolen. Kombucha levert ook vitamines B, een handvol essentiële mineralen, organische zuren zoals azijnzuur, gluconzuur en D-sacharinezuur. Van deze zuren, is aangetoond dat ze antimicrobieel zijn, dus ze bestrijden de groei van bacteriën. Ze kunnen ook ontgiftend werken op de lever. Ten slotte helpen deze zuren polyfenolen in het lichaam te transporteren.
Omdat sommige van die zuren worden geproduceerd uit ethanol, is het vermeldenswaard dat kombucha een laag alcoholgehalte bevat, meestal variërend dit van 0,5 procent tot 3 procent.
Maar hoe voordelig is kombucha eigenlijk? Er zijn niet veel degelijke studies of onderzoeken om de hype van kombucha te ondersteunen, maar de verbindingen die het bevat, zijn in sommige onderzoeken in verband gebracht met het verlagen van cholesterol, het verlagen van de bloedsuikerspiegel, antimicrobiële werking, verminderde kans op kanker en verbetering de van leverfunctie.
Hoeveel kombucha moet je precies drinken?
Teveel van alles is natuurlijk slecht voor je. Als beginner start je best met een half glas kombucha per dag om uiteindelijk gespreid over de ganse dag anderhalf glas kombucha per dag te drinken. Mogelijke gevaren verschillen per drinker en de sterkte van de kombucha. Te veel kombucha drinken kan mogelijk leiden tot reacties zoals hoofdpijn, misselijkheid, maagdarmklachten of ketoacidose (waarbij er te veel zuur in je bloed zit). Loodvergiftiging is ook mogelijk als zelfgemaakte kombucha’s worden gefermenteerd in kleivaten of andere containers die lood in de afgewerkte drank lekken. Gebruik daarom best enkel glazen potten of containers. Degenen die de kombucha beter helemaal moeten overslaan? We weten dat zwangere vrouwen en jonge kinderen een ander drankje naar keuze moeten vinden. Dat geldt ook voor mensen met bepaalde chronische ziekten met name lever- of nierziekte. Nog een voorbehoud, weet dat er een allergische reactie mogelijk is, aangezien mensen allergisch kunnen zijn voor bijna alles.
En dan is er de hele kwestie van goede sanitaire voorzieningen. Bedorven partijen kunnen besmet raken met ongewenste schimmels en een overproductie van gist, zegt ze. Net als bij het consumeren van gisten, is het verstandig om bij een betrouwbare bron te blijven. De meeste commercieel verpakte kombucha in de winkel is prima, maar als je op een willekeurige plaats kombucha koopt, dan is dat misschien niet de beste plek om een kombucha SCOBY te verkrijgen.
Waar is kombucha te koop?
Kant-en-klare kombucha kan je kopen bij diverse natuurvoedingswinkels. Je kan het zelf maken maar je hebt dan een kombucha SCOBY nodig en een verse SCOBY kan je online kopen. Wij bevelen aan om de kombucha SCOBY te kopen bij een betrouwbare online shop, zoals de Kefirshop.eu. Je kan hier ook alle benodigdheden kopen die je nodig hebt om kombucha op een veilige manier te maken 🙂.