Alles wat je moet weten over Kombucha

Alles over Kombucha
Ik wil je graag kennis laten maken met kombucha (uitgesproken als kom-BOO-cha).
Wat is kombucha en waar komt het vandaan?
Kombucha werd niet ontdekt groeiend in een magisch bos. In plaats daarvan werd de kombuchacultuur bedacht, hetzij expres of per ongeluk, rond 200 v.Chr. Omdat de vloeibare basis van het kombuchabrouwsel thee is, suggereren experts dat het in de buurt van China is ontstaan.
Men denkt dat de naam “kombucha” afkomstig is van het Japanse woord voor zeewier: kombu. Anderen zeggen dat de drank is ontwikkeld door een man genaamd Dr. Kombu.
Hoewel het brouwsel al eeuwenlang bestaat, werd kombucha pas populair in het begin van de jaren 1900. Sovjetleider Stalin ging op zoek naar manieren om kanker te voorkomen, wat hem naar kombucha leidde. Dit verhoogde de aantrekkingskracht van de drank.
Kombucha wordt geproduceerd door de fermentatie van thee en suiker, samen met bacteriën en gisten die een “theeschimmel” vormen. Hoewel groene thee gebruikt kan worden, lijken zwarte thee en witte suiker het beste te werken.
Kombucha is een gefermenteerde thee die rijk is aan probiotica, vitamine B12 en gezonde zuren. Kombucha bestaat uit vier ingrediënten: thee, suiker, water en SCOBY (symbiotische cultuur van bacteriën en gist). De thee kan gemaakt worden van zwarte en/of groene thee, en de suiker is voor de probiotica en niet voor jou. Het grootste deel van de suiker verdwijnt tijdens de fermentatie. Je laat deze vier ingrediënten fermenteren, en de resulterende vloeistof is kombucha.
Dus, wat gebeurt er precies tijdens de fermentatie?
Fermentatie vereist het verstrijken van de tijd. Wanneer je dingen met rust laat, vindt er een chemisch en natuurlijk biologisch proces plaats dat je oorspronkelijke staat verandert in een eindtoestand, wat bedoeld is om enkele functionele voordelen te hebben. Je begint met suiker, thee, water en SCOBY en eindigt met kombucha. Het gaat dus niet alleen om wat kombucha is en wat de ingrediënten zijn, het gaat ook om het brouwproces.
Fermentatie is vergelijkbaar met het maken van bier in die zin dat het proces van hoe je het doet, welke vaten je gebruikt, hoe lang je het laat fermenteren en op welke temperatuur je het fermenteert, uiterst belangrijk is. De variatie in deze factoren is wat verschillende kombucha’s onderscheidt. Het is een behoorlijk complex proces, maar het is mooi, omdat het bijna een kunstvorm is. Om te beginnen is kombucha geen wondermedicijn.
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van kombucha?
Om te beginnen is kombucha geen medicijn; het is een drank. Ik geloof dat er veel verkeerde informatie is geweest over het feit dat het een wondermiddel is. Het is een gefermenteerde drank, net als een waterkefir. Een drank die enkele functionele voordelen kan bieden. Evenzo is kombucha een voedingsmiddel dat enkele functionele voordelen heeft en je een goed gevoel geeft als je het drinkt. Dit gebeurt om verschillende redenen, waaronder:
- Probiotica – Kombucha bevat veel probiotica en we weten dat probiotica naast de spijsvertering veel gezondheidsvoordelen hebben. We consumeren zoveel bewerkt voedsel dat we onze darm uitputten van de flora die het nodig heeft. Probiotica herstelt de balans.
- Gezonde zuren – Vroeg onderzoek wijst uit dat gezonde zuren bepaalde ziektetoestanden of lichaamsfuncties ten goede kunnen komen. Een van de gezonde zuren in kombucha wordt bijvoorbeeld onderzocht om te zien of het kan helpen om je lever te ontgiften.
- Vitamine B12 – Veel mensen melden dat ze zich beter voelen na het nemen van B12, en kombucha bevat veel B12. U kunt uw dagelijkse hoeveelheid uit zelfgemaakte kombucha halen.
Kombucha bevat probiotica, antioxidanten, B-vitamines en verschillende zuren. Sommige onderzoeken suggereren dat het de darmgezondheid, het immuunsysteem en de levergezondheid kan ondersteunen, en antimicrobiële en ontstekingsremmende effecten kan hebben. Er is echter meer onderzoek bij mensen nodig om deze beweringen te bevestigen.
Waar kun je kombucha kopen?
1. Supermarkt
De snelste manier om aan kombucha te komen, is door naar uw plaatselijke supermarkt te gaan. Waar individuele flessen kombucha te koop zijn. Het voordeel van het kopen van kombucha bij een plaatselijke winkel is dat je het snel kunt krijgen en dat er een verscheidenheid aan merken en smaken is om uit te kiezen. Het nadeel is dat het kopen van kombucha per fles, de prijs snel kan oplopen. Als je meerdere flessen kombucha per week consumeert, raad ik aan om deze in bulk te kopen.
2. Marktplaats of 2dehands
De eenvoudigste en handigste manier om kombucha te verkrijgen, is door een kombucha-SCOBY op Marktplaats te kopen. Het kost maar een paar klikken en je hebt binnen een paar dagen zoveel kombucha als je wilt. Marktplaats heeft ook de beste prijzen voor kombucha en stelt je in staat om in meerdere kombucha’s te kopen! De nadelen van het online kopen is, dat je een paar dagen moet wachten voordat het wordt bezorgd.
Dus je hebt besloten waar je je kombucha vandaan haalt, maar met zoveel verschillende plaatsen om uit te kiezen, hoe weet je welke je moet kopen? Ik drink al een tijdje kombucha en er lijken wekelijks nieuwe aanbieders te verschijnen. Om nieuwe kombucha beginners te helpen, heb ik een lijst samengesteld met de meest populaire kombucha-winkels.
Kombucha FAQ
Mijn kombucha-SCOBY drijft bovenaan! Is hij dood? Mijn SCOBY is gezonken? Wat moet ik doen? Mijn SCOBY ligt op de bodem van de pot. Wat heb ik verkeerd gedaan? Mijn SCOBY begon te drijven, maar zit nu op de bodem. Help?
Maak je geen zorgen als je SCOBY zinkt! Je SCOBY en je kombucha-brouwsel zijn oké. De positie van de SCOBY-pellicle, tijdens uw kombucha-brouwsel is niet relevant.
Waarom is mijn kombucha-SCOBY gezonken?
Maak je geen zorgen als je SCOBY naar de bodem zinkt! Je SCOBY en, nog belangrijker, je kombucha-brouwsel zal prima in orde zijn. De positie van de SCOBY-pellicle, tijdens uw kombucha-brouwsel, is niet relevant. De ligging van de SCOBY mag nooit worden gebruikt als een indicator van de gezondheid van uw kombucha. Je SCOBY kan in het midden drijven, zinken of zweven, let daar niet op. De heilzame bacteriën en gisten worden geïntroduceerd nadat je de SCOBY aan je brouwsel hebt toegevoegd. Ze verspreiden zich dan door de vloeistof en de fermentatie begint. Na verloop van tijd zal een nieuwe SCOBY zich langzaam aan het oppervlak vormen en na verloop van tijd dikker worden.
Er zijn verschillende redenen waarom je kombucha SCOBY is gezonken. Het zinken van een SCOBY heeft niets te maken met de gezondheid van je brouwsel, maar eerder met de krachten van de natuurkunde. Als je een SCOBY in een nieuwe batch kombucha laat vallen, zal dit hoogstwaarschijnlijk resulteren in een verzonken SCOBY in plaats van een zwevende. Dit komt simpelweg door het gewicht van de thee boven de ondergedompelde SCOBY. Na verloop van tijd kan de CO₂ die door de fermentatie wordt gecreëerd, de SCOBY weer naar de oppervlakte van het brouwsel duwen. Nogmaals, niet dat dit er echt toe doet. Het enige wat telt, is dat de thee wordt ingeënt met bacteriën en gistculturen en dat er suiker wordt toegediend. Hierdoor hebben de kleine populatie bacteriën en gisten uit de starterthee en kombuchapaddenstoel of pellicle voldoende voeding en voldoende ruimte om zich voort te planten en een gezonde populatie te creëren.
Als je SCOBY begint te drijven, maar zinkt in het midden van de fermentatieperiode, kan dit te wijten zijn aan een plotselinge temperatuurdaling. De ideale temperatuur voor het vergisten van kombucha is ongeveer 20-28°C, dat is wanneer de gist gedijt en het meest proactief is. Als de temperatuur in uw keuken onder de productiviteitstemperaturen daalt, zal de gist minder actief worden. Minder productieve gist produceert minder CO₂, dus één kracht minder om de SCOBY overeind te houden. Dit heeft nog steeds geen invloed op de gezondheid van je kombucha; het is gewoon minder productief, wat betekent dat de fermentatie iets langer duurt.
Naarmate de temperatuur kouder wordt, vertraagt de gist om energie te besparen. In je kombucha-brouwsel hebben ze echter veel suiker om zich mee te voeden. Ze zullen de suiker eten; het duurt gewoon langer om dit te doen dan bij bijvoorbeeld 25 °C. Als je keuken van nature kouder is, zou ik je misschien aanraden om een kombucha-verwarmplaatje te kopen om onder je kombuchapot te plaatsen om hem een beetje op weg te helpen. Ook zijn niet alle SCOBY’s gelijk gemaakt. De ene kombucha-SCOBY kan zwaarder zijn dan de andere, waardoor deze voortdurend zinkt.
Welke benodigdheden heb ik nodig om kombuchathee te maken?
Je hebt over het algemeen een glazen pot, een ademende stoffen hoes, thee (zwart, groen, wit of oolong), suiker, water, starterthee van een eerdere batch of een gewone kombucha uit de winkel, en een SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast) nodig.
Waar kan ik een SCOBY krijgen?
Je kunt een SCOBY krijgen van een vriend die kombucha brouwt, er een online kopen of er soms zelfs een kweken uit een fles gewone, rauwe kombucha.
Kan ik kraanwater gebruiken bij het maken van kombucha?
Het is over het algemeen aan te raden om gefilterd water te gebruiken om chemicaliën zoals chloor te vermijden die de SCOBY kunnen beschadigen.
Wat voor soort thee kan ik gebruiken?
Gewone zwarte, groene, witte of oolongthee werkt het beste. Vermijd gearomatiseerde thee of kruidenthee met oliën, omdat deze de SCOBY kunnen beschadigen.
Wat voor soort suiker moet ik gebruiken?
Normale witte kristalsuiker of biologische rietsuiker wordt meestal gebruikt. De gist en bacteriën verbruiken het grootste deel van de suiker tijdens de fermentatie.
Kan ik minder suiker gebruiken of ingrediënten aanpassen die gebruikt worden om kombucha te maken?
Het is over het algemeen niet aan te raden om de verhouding thee-suiker-water significant aan te passen, omdat deze balans belangrijk is voor een goede fermentatie en om schimmelgroei te voorkomen.
Kan je plastic gebruiken om kombucha te brouwen?
Glazen containers worden aanbevolen voor het brouwen vanwege de mogelijkheid dat plastic chemicaliën uitloogt en bacteriën herbergt. Flessen van fermentatiekwaliteit, vaak met een dop, zijn het beste voor de tweede fermentatie om koolzuurvorming op te bouwen, omdat ze druk kunnen weerstaan. Vermijd decoratieve flessen en weckflessen voor koolzuurvorming.
Hoe lang moet ik mijn kombucha brouwen?
De eerste fermentatie duurt meestal 7-30 dagen, afhankelijk van je smaakvoorkeur en de temperatuur. Een kortere tijd resulteert in een mildere, zoetere kombucha, terwijl een langere tijd hem meer azijnachtig maakt en het suikergehalte verlaagt.
Wat is de ideale temperatuur om kombucha te maken?
De optimale temperatuur ligt over het algemeen tussen de 20 en 26 °C. Brouwen onder de 20 °C kan de fermentatie vertragen en het risico op schimmel vergroten. Hogere temperaturen versnellen de fermentatie.
Wat is de ideale plaats om kombucha te brouwen?
Een kast, uit de buurt van direct zonlicht, is een prima plek om kombucha te brouwen, aangezien direct zonlicht en wisselende temperaturen vermeden moeten worden.
Hoe weet ik of mijn kombucha goed fermenteert?
Tekenen van actieve fermentatie zijn onder andere de vorming van een nieuwe, dunne laag SCOBY op het oppervlak en het feit dat de vloeistof na verloop van tijd zuurder wordt. Je kunt ook belletjes of bruine, draderige deeltjes (gist) zien, wat normaal is.
Mag ik mijn kombucha proeven tijdens het fermenteren?
Ja, je kunt je kombucha regelmatig proeven door er voorzichtig een kleine hoeveelheid af te gieten om de smaak te controleren en te bepalen wanneer deze de gewenste zuurgraad heeft bereikt. Gebruik een schoon keukengerei om besmetting te voorkomen.
Wat is tweede fermentatie?
Tweede fermentatie is wanneer je smaakstoffen zoals fruit, sap, kruiden of specerijen toevoegt aan de gebrouwen kombucha en deze 1-10 dagen in luchtdichte flessen op kamertemperatuur bottelt. Dit proces zorgt voor koolzuurvorming en voegt smaak toe.
Hoe verhoog ik de koolzuurvorming in mijn kombuchathee?
Zorg ervoor dat je luchtdichte flessen gebruikt en een kleine hoeveelheid ruimte overlaat. De duur van de tweede fermentatie en de hoeveelheid restsuiker beïnvloeden de koolzuurvorming. Hogere temperaturen versnellen ook de koolzuurvorming. Sommige mensen voegen een kleine hoeveelheid suiker of fruit toe aan de tweede fermentatie om de bruis te versterken.
Mijn kombucha is nog steeds zoet. Wat heb ik verkeerd gedaan?
Dit kan duiden op een vertraagd fermentatieproces, mogelijk door een lage temperatuur. Probeer het naar een warmere plek te verplaatsen of voeg meer starterthee toe aan de volgende batch.
Mijn kombucha is te zuur – kan ik er iets mee doen? Je kunt het verdunnen met water of bruiswater bij het serveren, het gebruiken als starter voor je volgende batch, of het zelfs gebruiken als azijnvervanger in sommige recepten.
Waarom bruist mijn kombucha niet?
Zorg ervoor dat je goede, luchtdichte flessen gebruikt, dat de eerste fermentatie voldoende actieve gist en bacteriën heeft geproduceerd, dat de tweede fermentatie lang genoeg duurt en op een voldoende warme temperatuur is, en dat er niet te veel lucht in de flessen achterblijft. Door de kombucha te roeren vóór het bottelen, kan de gist zich ook verspreiden.
Waarom ruikt mijn kombucha naar zwavel?
Dit is meestal een teken van besmetting. Gooi de batch weg en begin opnieuw met een schone theepot en een gezonde SCOBY.
Mijn kombuchathee ontwikkelt bruine, draderige deeltjes. Is dit normaal?
Ja, dit zijn gistdeeltjes en deze zijn onschadelijk.
Wat als mijn kombucha beschimmeld raakt?
Schimmel verschijnt meestal als donzige vlekken, vaak blauw, groen, zwart of roze, op het oppervlak van het brouwsel. Als u schimmel ziet, moet u de hele batch (vloeistof en SCOBY) weggooien en uw brouwketel grondig ontsmetten.
Waarom is mijn SCOBY dun?
Dit kan gebeuren met een nieuwe of recent gereactiveerde SCOBY en zou na een paar batches dikker moeten worden. Als de SCOBY dun blijft, is de brouwtemperatuur mogelijk te laag. Zorg ervoor dat u goede thee zonder oliën gebruikt.
Hoe lang gaat mijn SCOBY mee? Een SCOBY gaat lang mee en is herbruikbaar voor talloze batches. Als hij echter zwart wordt, schimmel ontwikkelt of je thee niet meer goed cultiveert, is het tijd om hem weg te gooien.
Wat doe ik met een teveel aan SCOBY’s?
Met elke batch vormt zich een nieuwe SCOBY (baby-SCOBY) op het oppervlak. Je kunt deze delen met vrienden, meerdere brouwketels starten of een “SCOBY-hotel” maken: een pot met oude SCOBY’s en wat kombuchavloeistof om ze te bewaren. Hoe bewaar ik mijn SCOBY? Als je een tijdje niet brouwt, kun je je SCOBY in een pot met wat starterthee in de koelkast bewaren. Langdurige koude bewaring kan de smaak echter verzwakken. Het is het beste om de vloeistof om de paar weken te verversen.
Is kombucha alcoholisch?
Kombucha bevat van nature sporen alcohol (meestal minder dan 0,5% alcohol) die tijdens de fermentatie ontstaan. Dit is vergelijkbaar met het alcoholpercentage in rijp fruit of alcoholvrij bier. Zelfgemaakte kombucha kan echter soms een iets hoger alcoholpercentage hebben, afhankelijk van de brouwomstandigheden.
Zijn er risico’s verbonden aan het maken of drinken van zelfgemaakte kombucha?
De grootste risico’s van zelfgemaakte kombucha zijn besmetting met schadelijke bacteriën of schimmel door slechte hygiëne. Het gebruik van loodgeglazuurde keramische containers kan leiden tot loodvergiftiging vanwege de zuurgraad van de kombucha. Het is cruciaal om schone apparatuur te gebruiken, een juiste pH-waarde te handhaven, meestal lager dan 4,0, wat de starterthee helpt te bereiken, en veilige brouwmethoden te volgen.
Wie kan het drinken van kombucha het best vermijden?
Mensen die zwanger zijn of borstvoeding geven, een verzwakt immuunsysteem hebben of bepaalde medische aandoeningen hebben, moeten kombucha vermijden vanwege de mogelijke risico’s.
Hoeveel kombucha moet ik drinken?
Matiging is de sleutel. De Centers for Disease Control (CDC) suggereert dat 118 ml kombucha veilig één tot drie keer per dag kan worden geconsumeerd. Overconsumptie kan leiden tot bijwerkingen zoals maagklachten.
Kan ik het alcohol- en suikergehalte van mijn gebrouwen kombucha testen?
Ja, er zijn hulpmiddelen beschikbaar zoals hydrometers en refractometers om het alcoholgehalte te schatten. pH-strips kunnen worden gebruikt om de zuurgraad te controleren, wat indirect verband houdt met het suikergehalte, aangezien dit tijdens de fermentatie afneemt.