De beste thee voor kombucha ?

Zwarte thee – de beste thee om kombucha te maken

Persoonlijk geloof ik dat de beste thee om de meest consistente kombucha te maken, echte thee is, en met name gewone losse zwarte thee. Ik ben een voorstander van deze zwarte thee – Imperial Russia. Deze zwarte thee  bevat een mix van zwarte theeën uit Iran en India. De heerlijke zwarte thee bevat geen smaakstoffen en geeft echt een goede smaak aan mijn kombucha. Bovendien is deze zwarte thee per 1000g heel betaalbaar. Als je veel kombucha wenst te maken doe je er altijd voordeel bij om een grote verpakking losse thee te kopen.

Zwarte thee is ook sterker dan andere theeën, dus ze kunnen lange weektijden aan (die kombucha nodig heeft) zonder bitter te worden. Het is ook vermeldenswaard dat deze ‘zwarte thee’ de beste thee is voor uw eerste gisting. Nadat je de eerste gisting met succes hebt ondergaan, kan je de kombucha op smaak brengen met wat je maar wenst, zelfs met gearomatiseerde thee!

Losse thee versus theezakjes

zwarte thee voor kombuchaIk geef de voorkeur aan losse thee boven thee zakjes omdat: Losse thee is over het algemeen van betere kwaliteit. Theezakjes bevatten vaak slechte of kleine stukjes thee van slechte kwaliteit, wat kan leiden tot een bittere smaak. Ik geloof toevallig dat een kwaliteitsthee eruit moet zien als bladeren, niet als wat stof in een zakje. Losse thee is over het algemeen een betere deal dan thee van goede kwaliteit in zakjes. Je krijgt meer waar voor je geld met losse thee van goede kwaliteit. Tevens is losse thee milieuvriendelijker (geen papier, nietjes, etc.). Theezakjes van slechte kwaliteit bevatten vaak bleekmiddel of andere chemicaliën in het papier.

Theefabrikanten zijn vaak niet verplicht om deze ‘ingrediënten’ op hun etiketten te zetten. Je weet dus nooit welke chemicaliën er in je theezakje zitten. Maar ik weet dat er ook veel theezakjes van goede kwaliteit zijn en ik begrijp dat ze veel handiger zijn. Ik merk dat de kwaliteitstoename de extra inspanning die gepaard gaat met losse thee zeker waard is, maar je bent natuurlijk meer dan welkom om zelf te beslissen wat het beste werkt voor je brouwsel. Als je een merk theezakjes vindt die je lekker vindt, doe dan wat je moet doen voor je kombucha.

Wat bepaalt de kwaliteit van de thee ?

Wat bepaald de kwaliteit van een goede thee. Zoals wijn kan kwaliteitsthee in verschillende vormen voorkomen en het hangt allemaal af van de regio waar de thee werd geproduceerd, de specifieke theeplantages waar de thee werd geplukt, hoe deze is verwerkt en verpakt werd. Ik gebruik meestal losse zwarte thee in grote zakformaat (1kg) voor het bereiden van kombucha.  Ik heb alle soorten thee geprobeerd voor kombucha: witte, zwarte, groene, oolong thee. Teevens heb ik thee geprobeerd uit verschillende prijsklassen. Maar ik kom steeds terug bij deze zwarte thee – Imperial Russia. Deze thee heeft volgens mijn mening de beste prijs-kwaliteitsverhouding.

Koop geen al te dure thee voor het maken van kombucha. De waarheid is dat veel zeldzame theesoorten met een enkele smaak het beste alleen kunnen worden gedronken, zonder dat fermentatie hun complexe smaken aantast. Hoe graag ik ook van kombucha houd, ik ga geen serieuze uitgaven doen om een dure thee van topkwaliteit te kopen.

Aanbevolen : grootverpakking losse zwarte thee 1kg

Dit vind je misschien ook leuk...