De beste thee om kombucha te maken ?

Welke thee moet je gebruiken voor het maken van zelfgemaakte kombucha?

Zelfgemaakte kombucha heeft in feite slechts vier ingrediënten nodig: thee, water, suiker en kombucha (SCOBY). Dit betekent dat het van vitaal belang is dat u de juiste ingrediënten van goede kwaliteit gebruikt bij het starten van uw fermentatie. Dus zorg ervoor dat je, naast ervoor te zorgen dat het kraanwater in jouw omgeving goed is voor kombucha u de juiste suiker en thee gebruikt waar je kombucha goed in kan gedijen!

Wat is thee?

Camellia sinensis theeplantWanneer mensen het echter over thee hebben, hebben ze het meestal over de theeplant die bekend staat als camellia sinensis. Dit is de plant die ons zwarte, groene, witte en oolong thee geeft. Deze populaire thee is ook de thee waar je kombucha kan van maken! Terwijl suiker energie levert voor de gist en bacteriën om te eten, levert de thee essentiële mineralen die de bacteriën en gist nodig hebben.

Welke thee is het beste voor het maken van kombucha ?

 • zwarte theeZwarte thee: Theebladeren die lange tijd zijn geoxideerd (langer dan groene of oolong thee), waardoor een sterke smaak ontstaat. Veel voorkomende soorten zwarte thee die goed werken in kombucha zijn Ceylon en Engelse Afternoon thee (vermijd Earl Grey, zie ’thee om te vermijden’ hieronder). Gebruik bij het kweken van een SCOBY alleen zwarte thee. Zodra uw kombucha SCOBY 4 of 5 batches heeft doorlopen, kan je beginnen met het introduceren van andere theesoorten.
 • Groene thee: Theebladeren die minimaal zijn geoxideerd, waardoor een milde aardse smaak ontstaat. Gebruik groene thee in combinatie met een andere thee of op zichzelf.
 • Oolong thee: Theebladeren die gedeeltelijk zijn geoxideerd (meer dan groene thee maar minder dan zwarte thee), waardoor een milde, grasachtige tot fruitige smaak ontstaat. Gebruik oolong thee in combinatie met een andere thee of op zichzelf.
 • Witte thee: terwijl zwarte, groene en oolong thee worden gemaakt van volgroeide theebladeren, wordt witte thee gemaakt van de jongste theeblaadjes en deze theeblaadjes zijn minimaal geoxideerd. Dit zorgt voor een delicate smaak en een lichte kleur. Gebruik witte thee in combinatie met zwarte, groene of oolong thee (minimaal 25% van volwassen theebladeren)

Andere theesoorten :

 • Kruidenthee is een verzamelnaam voor alle thee die niet is gemaakt van de theeplant. Kruidenthee kan worden gemaakt van kruiden, specerijen of andere planten. Hoewel de meeste kruidenthee niet geschikt zijn voor fermentatie, zijn er een paar die geschikt zijn voor het bereiden van kombucha.
 • Rooibosthee is  gemaakt van de bladeren van een Zuid-Afrikaanse struik, dit is een andere theesoort, die kombucha een aardse smaak geeft. Gebruik rooibosthee in combinatie met zwarte thee (minimaal 25% zwarte thee).
 • Hibiscusthee: gemaakt van de gedroogde bloemen van de hibiscusplant, geeft de kombucha een scherpe en bloemachtige smaak. Gebruik hibiscusthee in combinatie met een andere thee of op zichzelf.

Theesoorten te vermijden om kombucha te maken

 • Earl Grey thee: vermijd deze zwarte theesoort, waaraan bergamotolie is toegevoegdDe meeste kruidentheeën zijn niet geschikt voor het brouwen van kombucha, omdat ze niet de voedingsstoffen bevatten die nodig zijn om je fermentatie te laten gedijen.
 • Thee met extra smaak: veel van deze theeën  bevatten niet alleen theebladeren, maar ook de toevoeging van kruiden of oliën. Vermijd thee waaraan iets is aan toegevoegd, omdat het kan reageren met de kombucha en ervoor kan zorgen dat je fermentatie slecht wordt. Voorbeelden van thee met toegevoegde ingrediënten zijn:
  • Earl Grey thee: vermijd deze zwarte theesoort, waaraan bergamotolie is toegevoegd
  • Chai thee: Vermijd deze zwarte theesoort, die kruiden heeft toegevoegd.

thee voor kombuchaKorte samenvatting : Gebruik pure zwarte, groene, witte of oolong thee voor het brouwen van kombucha. Je krijgt de schoonste smaak en de meeste impact van de voedingsstoffen uit de bladeren van de Camellia sinensis plant. Je kunt zelfs verschillende theesoorten samenvoegen om verschillende smaakprofielen te creëren. Gebruik geen geurende of gearomatiseerde thee; de chemische verbindingen die in het smaakproces worden gebruikt, kunnen de groei van je kombucha cultuur negatief beïnvloeden.

Dit vind je misschien ook leuk...