Jun-thee maken met een kombucha SCOBY ?
Jun-thee maken met een kombucha SCOBY?
Jun-thee wordt steeds populairder in de wereld van gefermenteerde dranken. Deze probiotische drank zit boordevol bacteriën en gisten zoals bij kombuchathee. Deze twee dranken hebben veel gemeenschappelijke eigenschappen. In tegenstelling tot kombucha, waarvan de oorsprong lijkt te verwijzen naar Rusland, heeft Jun veel tegenstrijdige informatie met betrekking tot de oorsprong ervan. Sommigen beweren dat de oorsprong van Jun-thee terug te voeren is naar Tibet of het noorden van China. Terwijl anderen beweren dat de oorsprong gewoon bij kombucha ligt. Het lijkt duidelijk dat we het waarschijnlijk niet zeker weten. Een historisch argument dat Jun zijn eigen cultuur heeft in plaats van gewoon kombucha te zijn die met een andere basis gemaakt wordt. Dit argument stelt dat de moderne geraffineerde suiker die wordt gebruikt bij het maken van kombucha, vroeger niet gemakkelijk verkrijgbaar zou zijn geweest.
De Jun SCOBY
Net zoals de oorsprong van de Jun-thee niet heel duidelijk is, is het debat over de bron van de Jun SCOBY actueel. Vele denken dat Jun-thee zijn eigen SCOBY heeft. Dat Jun-thee ontstaan is in een andere geografische regio en werd van generatie op generatie doorgegeven. Dit kamp stelt dat Jun niet gemaakt kan worden van een kombucha SCOBY en daarom moet je op zoek gaan naar een pure Jun SCOBY, die tamelijk moeilijk te vinden is. Op het internet circuleren ook veel berichten dan de Jun SCOBY is ontstaan uit een kombucha SCOBY. In wezen kan je dus een kombucha SCOBY trainen om na verloop van tijd als Jun SCOBY door het leven te gaan. Jun is daarom gewoon een kombucha SCOBY die geëvolueerd is tot een cultuur die gevoed wordt met rauwe honing en groene thee. Dit maakt de aankoop van een Jun SCOBY gemakkelijker aangezien de kombucha SCOBY’s her en der te verkrijgen zijn. Deze 2 gefermenteerde theesoorten hebben veel gemeen, wat zou kunnen verklaren waarom de twee probiotische dranken vaak op één hoopje gegooid worden. Nu, de smaak van deze 2 dranken zijn wel degelijk verschillend. Hoewel kombucha een sterke azijn smaak kan hebben, is Jun iets minder zuur. Jun is over het algemeen lichter en bruisender van smaak, zowel vanwege de ingrediënten als de micro-organismen.
Kan je een kombucha SCOBY gebruiken om Jun-thee te maken? Ja, maar het resultaat kan wisselend zijn. Om te beginnen gebruik je een goede kombucha SCOBY die op overschot hebt. Als start gaan we stelselmatig het deel geraffineerde suiker voorzichtig overzetten naar de nieuwe voedselbron van rauwe honing. Schakel langzaam over op rauwe honing. Begin met het veranderen van 1/4 van het recept per keer. Dus in plaats van alleen maar witte suiker bij je eerste overgangsbatch, gebruik je 3/4 deel witte suiker en 1/4 deel honing. Zolang de SCOBY een goed brouwsel oplevert en dupliceert, kun je doorgaan met het overschakelen van 1/4 deel per keer van suiker naar honing. Als de SCOBY het niet goed doet, blijf dan op de huidige overgangsratio totdat de SCOBY begint te verbeteren, en ga dan verder met de overgang, totdat je volledig bent overgegaan op rauwe honing.
Hoe Jun-thee maken?
De ingrediënten die vaak worden gebruikt om Jun-thee en kombucha-thee te maken zijn de belangrijkste verschillen tussen de 2 gefermenteerde dranken. Terwijl kombucha over het algemeen zwarte thee en geraffineerde suiker als basis gebruikt, wordt Jun gekweekt met groene thee en rauwe honing. De fermentatietijd van Kombucha is veel langer dan die van Jun. Jun-thee heeft vaak maar de helft van de tijd in nodig om de drank te fermenteren. De andere factor hierin is dat Jun-thee eerder op een koele kamertemperatuur kweekt, terwijl kombucha het liefst warmer staat. Het alcoholgehalte van Jun-thee is over het algemeen iets hoger dan dat van kombucha. Dit is te wijten zijn aan de verschillen in de suikers die worden gebruikt om de 2 dranken te maken.
Tips om Jun-thee te maken:
- Gebruik groene losse thee van een goede kwaliteit. Groene thee voorziet de Jun SCOBY van voedingsstoffen. Het is aanbevolen om alleen groene thee te gebruiken bij het brouwen van jun-thee.
- Gebruik rauwe honing. Jun heeft rauwe honing nodig, waarbij de bacteriën in de SCOBY samenwerken met de bacteriën in de honing om goed te kunnen kweken. Gepasteuriseerde honing kan ervoor zorgen dat jun niet goed kweekt en de SCOBY na verloop kan beschadigd worden.
- Gebruik een Jun SCOBY die is aangepast voor groene thee en honing voor het beste resultaat en de beste smaak.
- Koel uw thee voordat u de SCOBY toevoegt. Zorg ervoor dat je thee op kamertemperatuur is voordat je de Jun SCOBY toevoegt, anders loop je het risico de cultuur te beschadigen.
- Let op de temperatuur. Jun brouwt het beste op een koele kamertemperatuur van ongeveer 18°C – 22°C.
- Het testen van de pH aan het begin van je brouwsel is essentieel. Het testen van de pH leert ons dat je veilig brouwt in het juiste pH-bereik, met als startdoel een pH van 4,5 of lager. We kunnen ook het brouwsel volgen terwijl het fermenteert en de voortgang volgen naarmate de pH daalt. Afgewerkte Jun-thee heeft een pH ergens tussen de 2,5 – 3,5. Gebruik pH-strips om de pH te testen.
- Bevestig een zelfklevende temperatuurstrip aan de zijkant van uw glazen pot. Met een temperatuurstrip kan je de temperatuur van uw brouwsel controleren, zodat u weet of uw batch op de juiste temperatuur is.