Probiotica in Kombucha

Probiotica in kombucha
De soorten en hoeveelheden probiotica in kombucha kunnen aanzienlijk variëren, afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de specifieke SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast) die wordt gebruikt, het theetype, de fermentatietijd en zelfs het commerciële merk als je het koopt.
Wat zijn probiotica?
Probiotica zijn levende micro-organismen die een belangrijke rol spelen bij het herstellen van een evenwicht in de darmflora. Ze bereiken dit door de populatie aan ‘slechte’ bacteriën te verminderen, waardoor de ‘goede’ bacteriën een symbiotisch evenwicht in het darmstelsel tot stand brengen.
Sommige veelvoorkomende soorten bacteriën in kombucha waarvan wordt aangenomen dat ze probiotische eigenschappen hebben, zijn onder andere:
- Melkzuurbacteriën: dit is een brede groep en er worden vaak verschillende soorten in kombucha aangetroffen, waaronder verschillende stammen Lactobacillus (zoals Lactobacillus rhamnosus en Lactobacillus plantarum) en Bifidobacterium. Melkzuurbacteriën staan bekend om hun potentieel om de darmgezondheid te ondersteunen, de spijsvertering te verbeteren en de opname van voedingsstoffen te verbeteren.
- Azijnzuurbacteriën: deze bacteriën, zoals Acetobacter en Gluconobacter, zijn cruciaal voor de productie van azijnzuur, dat kombucha zijn karakteristieke pittige smaak geeft en ook als natuurlijk conserveermiddel fungeert. Sommige kunnen ook gunstig zijn voor de darmgezondheid.
Naast bacteriën bevat kombucha ook gisten, die een rol spelen in het fermentatieproces. Enkele veelvoorkomende giststammen zijn:
- Saccharomyces cerevisiae
- Brettanomyces
- Candida
- Zygosaccharomyces
Hoewel gisten essentieel zijn voor fermentatie, zijn hun directe probiotische voordelen minder duidelijk gedefinieerd dan die van bepaalde bacteriën. Sommige gisten, zoals Saccharomyces boulardii (die soms aan commerciële kombucha wordt toegevoegd), staan echter bekend als probiotica.
Belangrijke overwegingen:
De specifieke stammen en het aantal levende bacteriën in kombucha kunnen sterk verschillen tussen zelfgebrouwen en commerciële producten. Commerciële merken kunnen na de fermentatie ook specifieke probiotische stammen toevoegen. In tegenstelling tot speciale probiotische supplementen is kombucha doorgaans niet gestandaardiseerd op het probiotische gehalte. Het aantal CFU’s (kolonievormende eenheden) kan lager en minder kwantificeerbaar zijn.
Kortom, kombucha bevat verschillende soorten bacteriën, met name melkzuur- en azijnzuurbacteriën, die probiotische voordelen kunnen bieden voor de darmgezondheid. De specifieke stammen en hoeveelheden kunnen echter variëren, en het is geen gestandaardiseerde bron van probiotica zoals sommige specifieke probiotische producten. Een gezond, plantaardig dieet blijft een hoeksteen van een goede darmgezondheid.
Hoe beïnvloedt kombucha probiotica?
Kombucha is rijk aan probiotica, die een cruciale rol spelen bij het in evenwicht brengen van de darmflora. Een kombuchacultuur heeft een grote populatie aan melkzuurbacteriën. Kombucha bevat bacteriestammen (Acetobacter en Gluconacetobacter) en ook enkele gisten, zoals Saccharomyces boulardii en Zygosaccharomyces kombuchaensis; een stam die uniek is voor kombucha.
Behalve kombucha zijn gefermenteerd voedsel zoals yoghurt, kefir, zuurkool en appelciderazijn voorbeelden van probiotica met van nature melkzuurbacteriën.
Kombucha zelf maken: een heerlijk gefermenteerde thee boordevol probiotica en antioxidanten