Welke pot gebruiken voor kombucha?
Welke pot is het beste om kombucha te maken?
Er gaat niets boven een heldere smaak van een goed gefermenteerde kombucha. Of het nu vers uit je kombucha-pot wordt geoogst of na een tweede gisting, thuis gebrouwen kombucha is het beste. Maar brouwen in de juiste kombucha-pot is net zo belangrijk als elk ander ingrediënt. Het gebruik van een verkeerd type pot, vat of tap kan zelfs gevaarlijk zijn. Dit maakt het selecteren van een veilige kombucha vat, container of pot een cruciale stap naar succes. Hoewel glazen potten en sommige huishoudelijke potten acceptabel kunnen zijn, pas op met alles wat je kan vinden op de markt. Veel potten of vatten zijn geen goede keuze vanwege de materialen waarvan ze gemaakt zijn. Hetzelfde kan worden gezegd over de vele soorten tappen.
Aanbevalen materiaal voor uw kombucha-pot :
- Glas (bestemd voor voeding)
- Porselein of keramiek (bestemd voor voeding)
- RVS Hoogwaardig (roestvrij staal)
- Houten vaten (bestemd voor voeding)
- Voedselveilige kunststoffen
- NIET TE GEBRUIKEN – onveilige materialen : rubber, kristal, decoratieve potten, aluminium, koper, gietijzer, laagwaardig RVS
Hoe groot moet mijn kombucha pot zijn?
Bij een normale batch kombucha gebruik je een pot van 4 tot 20 liter. Kleinere batches produceren niet genoeg kombucha om van te genieten, terwijl grotere batches een inconsistente smaak of langzame fermentatie kunnen ervaren. Om nog maar te zwijgen over het feit dat een enorme grote pot zwaar en moeilijk te verplaatsen is.
Bij een Kombucha Continu Brouw Methode wordt een pot van 8 tot 20 liter aanbevolen. In een te kleine pot brouwen heeft het nadeel dat de kombucha SCOBY zal overheersen en sneller een zure kombucha zal opleveren, waardoor het moeilijk wordt om de juiste smaakbalans te bereiken. Kombucha brouwen in een grote pot van 20 liter kan succesvol zijn, maar het kan moeilijk zijn om ze in ergens in huis te plaatsen en te verplaatsen.
Brouwtijden afhankelijk van de grootte van de Kombucha pot
- 4~6 liter pot = 7-14 dagen
- 10 liter pot = 10-24 dagen
- 20 liter pot = 18-42 dagen
Deze schattingen zijn gemaakt in de veronderstelling dat aan de ideale temperatuur en basisrecept is voldaan. Voor het continu brouwen vereist de eerste batch de bovenstaande geschatte tijden, maar toekomstige brouwsels zullen sneller klaar.
Moet mijn kombucha pot een tapkraantje hebben?
Bij de Kombucha continu brouw methode kan een kraantje best handig zijn. De tap maakt het mogelijk om de kombuchadrank af te tappen zonder de pot te moeten verplaatsen. Een grote pot kan best wordt zwaar zijn ! Dit vermindert morsen en onnodige verplaatsingen. Als het om Kombucha Continue Brouwen gaat is een kraantje vrijwel een must. Een pollepel gebruiken kan ook, maar dit zal veel moeilijker gaan dan een aftapkraantje. Kleinere potten of vaten zijn lichter en gemakkelijker te hanteren. Om deze reden is een tap vaak niet beschikbaar of zelfs niet nodig. Het belangrijkste is dat het aftapkraantje gemaakt moet zijn van materialen die veilig zijn om te brouwen.
Welke vorm moet mijn kombucha pot hebben?
De vorm van het vat beïnvloedt de fermentatiesnelheid van de kombucha. Hoe meer oppervlakte en hoe minder diepte, hoe meer zuurstof er in het brouwsel aanwezig kan zijn. Meer zuurstof resulteert in sterk gestimuleerde bacteriën en gist en het brouwsel zal dus sneller klaar is. Het brouwproces bij een lange, smalle pot zal veel langzamer gaan, terwijl met een bredere pot zal de kombucha sneller klaar zijn. Dit effect is belangrijk in grotere batches of continu brouwen. Vermijd zeer brede en ondiepe vaten die de smaak erg snel zuur maken. Vermijd op dezelfde manier een zeer hoge en smalle pot, die langzaam en ongelijkmatig kunnen fermenteren.
Een andere overweging is de grootte van de pot opening. De opening van de pot moet voldoende breed zijn zodat zich een nieuwe Kombucha SCOBY kan vormen tijdens het brouwen. Smalle openingen voorkomen ook dat er te weinig zuurstof naar het brouwsel stroomt.
Heeft het materiaal van de kombucha-pot invloed op de smaak van mijn brouwsel?
Het enige brouwvat dat de smaak van de kombucha verandert, is een houten vat. Het hout is meestal van binnen verkoold om een rokerige smaak in de kombucha te veroorzaken tijdens het brouwen. Alle andere aanbevolen vaten zijn niet-reactief en produceren dezelfde neutrale smaak. Houten vaten zijn traditioneel gemaakt van eikenhout. Het geroosterd hout geeft de gisting een uniek smaakprofiel. Sommigen zeggen dat het hints geeft van vanille en rook. Anderen vinden dat het de pittige smaak van kombucha verzacht. Omdat het vat poreus is, zijn er enkele specifieke gebruiksinstructies waarmee u rekening moet houden. Ten eerste moet de pot te allen tijde vol of bijna vol worden gehouden. Dit komt omdat wanneer het hout in contact komt met water, het natuurlijke suikers afgeeft. Als de pot leeg is kan er schimmel ontstaan. Als het vat altijd vol is met kombucha met een lage pH waarde, kan er geen schimmel ontstaan omwille van de lage pH.
Opmerking: let op op voor leveranciers die metalen tapkraantjes aanbieden. Deze zijn vaak gemaakt van messing, wat veilig is voor dranken met een hoge pH zoals bier, maar niet veilig is met de lage pH van kombucha. Vermijd beter metalen, metalen kunnen reactief werken tgv de zure vloeistof van kombucha.