Alles over Waterkefir: de beste tips

Waterkefir tips

voor gezonde waterkefirkorrels

Waterkefir is een levende cultuur van goede bacteriën en gisten. Het is van belang om de waterkorrels goed gezond te houden. De 7 onderstaande tips zullen je helpen om goed groeiende waterkefirkorrels te krijgen.

Om gezonde en snelgroeiende waterkefirkorrels te kweken, moet u rekening houden met de volgende belangrijke factoren:

1. Zorg voor gezonde starterkorrels:

Koop ze bij een gerenommeerde leverancier: Zoek naar actieve, volle en doorschijnende korrels. Koop ze indien mogelijk bij iemand met een bloeiende cultuur. Vermijd sterk gedehydrateerde kefirkorrels: soms duurt het langer voordat ze herstellen en zijn ze mogelijk niet zo krachtig. Verse of recent actieve kefirkorrels zijn ideaal.

2. Zorg voor de juiste omgeving en voeding:

  • Elke 1 tot 3 dagen moet je waterkorrels nieuwe voeding geven. Zonder voeding kunnen de kefirkorrels beschadigd worden of zelfs afsterven.
  • Geef uw waterkefirkorrels wat tijd na de eerste batch om te wennen aan hun nieuwe omgeving. Dit kan 1-3 batches duren voordat de waterkefirkorrels beginnen te groeien.
  • De juiste verhouding van ingrediënten is noodzakelijk om een perfecte batch waterkefir te maken. Sommige mensen willen de suiker verminderen, wat niet nodig is: tijdens de fermentatie gebruikt de kefir de suiker en wordt het suikerniveau lager. Suiker is een van de belangrijkste ingrediënten om de waterkefirkorrels te laten groeien.
  • Gebruik suiker van goede kwaliteit: kies voor rietsuiker, melasse of rapadurasuiker, omdat deze de nodige mineralen bevatten. Vermijd kunstmatige zoetstoffen, honing of kokosbloesemsuiker als primaire voedselbron.
  • Veel kraantjeswater bevat chloor. Het chloor in kraanwater kan de waterkefirkorrels beschadigen. Om het chloor uit het water te verwijderen, kook je het water en laat je het water afkoelen voordat je het gebruikt om waterkefir te maken. Een goede waterfilter om chloor te verwijderen uit kraantjeswater kan ook een goede oplossing zijn. (Tip: DuPont WFFM100XCH Premier kraanwaterfilter). Spoel niet, tenzij nodig: Spoelen kan nuttige bacteriën verwijderen. Spoel alleen als u besmetting vermoedt of als u de kefirkorrels wilt herstellen. Gebruik chloorvrij water als u toch spoelt.
  • Zorg ervoor dat uw waterkefirkorrels voldoende mineralen krijgen om te groeien. De optimale waterkwaliteit moet hard en rijk aan mineralen zijn. Als je een omgekeerd osmosefilter hebt, kan je wat Himalaya- of Keltisch zout toevoegen voor mineralisatie (een klein snufje/liter). Als je water te weinig kalk bevat, voeg dan wat ¼ eierschaal/liter toe aan je batch waterkefir (gebruik enkel eierschaal, afgespoeld, schoongemaakt en gekookt). Je kan ook extra mineralen toevoegen in de vorm van melasse (½ theelepel melasse/liter (black strap)). ½ theelepel bakpoeder (baking soda) per liter. Voorkom overmineralisatie: te veel mineralen kunnen de groei ook belemmeren. Als u papperige waterkefirkorrels of een stroperige kefir opmerkt, verminder dan de toevoeging van mineralen.
  • Richtlijnen mineralisatie: voeg (af en toe) nuttige mineralen toe:
    • Ongezwavelde melasse (½ theelepel per liter)
    • Ongeraffineerd zeezout (⅛ theelepel per liter)
    • Baking soda (¼ theelepel per liter)
    • Gedroogd fruit (ongezwaveld), zoals rozijnen of een pruim (vervang deze om de paar porties).
    • Eierschalen (indien geen allergieën)
    • Minerale druppels
  • Waterkefir werkt ook wel met fruitsap of kokoswater. Maar voor langdurig gebruik is alleen gesuikerd water de juiste omgeving om de waterkefirkorrels te laten groeien. Als je de kefir te lang in een andere oplossing laat staan, zullen de waterkefirkorrels stoppen met groeien.
  • Waterkefirkorrels houden van een temperatuur tussen 20-26°C. Waterkefirkorrels zullen niet of minder snel groeien als de temperatuur lager of hoger ligt dan de aanbevolen temperatuur. Alleen als je de waterkefir wil bewaren, kan je de batch in de koelkast bewaren. Hoge temperatuurschommelingen kunnen de kefirkorrels beschadigen. Hierdoor zijn ze niet meer productief en kan het 1-3 batches duren voordat het proces weer normaal is.
  • Zorg voor voldoende luchtcirculatie: bedek de fermentatiepot met een ademende doek of een koffiefilter dat met een elastiekje is vastgezet, zodat gassen kunnen ontsnappen en besmetting wordt voorkomen.
  • Controleer de fermentatietijd: pas aan op basis van de temperatuur. Warmere omstandigheden vereisen kortere fermentatietijden. Let op tekenen van gezonde fermentatie: Dit zijn onder andere een scherpe geur, lichte bubbels en een verandering in de zoetheid van het water. Let op de groeisnelheid: onder optimale omstandigheden zou u de granen in de loop van de tijd moeten zien vermenigvuldigen. Kleinere korrels vermenigvuldigen zich sneller. Het kan even duren voordat nieuwe kefirkorrels zich aanpassen aan hun omgeving en krachtig gaan groeien.
  • Houd de juiste verhouding aan: Een algemene richtlijn is 3-4 eetlepels kefirkorrels per 1-2 liter water en ¼ kopje suiker.

waterkefir zelf maken

Belangrijke overwegingen

  • Gebruik altijd schone potten en keukengerei om besmetting te voorkomen.
  • Observeer je kefirkorrels: gezonde waterkefirkorrels zijn meestal doorschijnend en hebben een licht rubberachtige textuur. Als ze papperig worden, verkleuren of een nare geur ontwikkelen, kan dit wijzen op een probleem.
  • Smaak is essentieel: je uiteindelijke waterkefir moet een aangename, pittige en lichtzoete smaak hebben. Als het te zoet is, heeft het meer tijd nodig om te fermenteren. Als het te zuur of azijnachtig is, is het te lang gefermenteerd.
  • Luister naar je waterkefirkorrels: ze vertellen je vaak wat ze nodig hebben door hun uiterlijk en het fermentatieproces. Let goed op hoe ze zich gedragen en pas je gedrag daarop aan.
  • Wees niet bang om te experimenteren: zodra je de basisprincipes goed begrijpt, kun je verschillende suikers, mineraaltoevoegingen en smaakcombinaties uitproberen om te ontdekken wat het beste werkt voor jou en je waterkefirkorrels.

Door deze richtlijnen te volgen, creëert u een omgeving waarin uw waterkefirkorrels kunnen gedijen, effectief kunnen fermenteren en zich kunnen vermenigvuldigen, waardoor u continu kunt genieten van een gezonde probiotische drank.

Dit vind je misschien ook leuk...